Prodáváte dům či byt? Je vhodné nechat udělat revize plynu a elektřiny

Chystáte se na prodej nemovitosti? Pak je vhodné si ještě před samotným prodejem zjistit, jaké povinnosti jako prodávající máte. Možná vás zaskočí, že je vhodné udělat revize elektřiny a plynu. Důležité je říci, že to rozhodně není vaší zákonnou povinností. To však neznamená, že byste nad tím měli jen tak mávnout rukou. Pokud nemáte revizní zprávy z doby používání, doporučujeme nechat před prodejem revize provést. Pokud jste pravidelné revize podstupovali, zvažte, zda nebude vhodné udělat ještě jedny aktuální.

Kdy jsou revize povinné a kdy ne

V případě bytových domů jsou revize elektřiny a plynu povinné u společných prostor. Jako majitele bytové jednotky se vás tedy prakticky netýkají. V případě elektrických rozvodů i elektrických zařízení se ve společných prostorách provádí revize jednou za pět let. U plynových spotřebičů a rozvodů se pak provádí revize jednou za tři roky, kontroly je třeba zajistit jednou ročně.

Soukromé osoby povinnost nemají

Ze zákona se tedy povinnost revizí plynu ani elektřiny nevztahuje na soukromé byty nebo domy. Tedy až na výjimky. V případě elektřiny je povinná revize v  případě zapojení nového odběrného místa. Případně při výměně elektroměru nebo při zvyšování výkonu. Ve vlastním zájmu byste však revize elektrických zařízení a elektroinstalace měli nechat udělat po každém zásahu do elektroinstalace. Například tedy při rekonstrukci nebo přestavbě. A pokud chcete své zdraví i majetek opravdu chránit, nechte elektřinu zkontrolovat jednou za pět let.

Pokud se rozhodnete pro prodej nemovitosti, nechte raději udělat aktuální revizi elektrického zařízení a rozvodů. Předejdete tak případným starostem v budoucnu. Nejen, že si prodávající díky tomu může být jistý, že kupuje dům v pořádku. Chráníte se i na následující roky. Věděli jste, že i následujících pět let od koupi se na vás nový majitel nemovitosti může obrátit v případě, že bude nějaký problém s elektřinou? V případě poruchy nebo nějakého neštěstí po vás může chtít dokonce peníze. S hotovou revizí však budete chráněni.

Podobné je to také u plynu

Stejně jako u elektřiny, také v případě plynového potrubí a spotřebičů nemáte jako soukromá osoba povinnost dělat pravidelné revize. Tedy konkrétně řečeno vám tuto povinnost neukládá zákon. V případě nových plynových kotlů se vám však revize může stoprocentně hodit. Většinou je jí totiž podmíněna případná záruka. A stejně tak jako u elektřiny i u plynu je pravidelná kontrola spíše plusem pro vás. Pokud by došlo ke škodné události, pojišťovnu určitě bude zajímat, zda jste revize a kontroly prováděli. Jestliže pojišťovna zjistí, že jste kontroly nedělali, může vám vyplatit méně peněz.

V případě, že budete nemovitost prodávat, je vhodné nechat plyn zkontrolovat, stejně jako elektřinu. A to v podstatě z úplně stejných důvodů. Budete krytí a můžete klidně spát. A spokojený jistě bude také kupující, který uvidí, že jste fér. Dost možná to potenciálnímu zájemci o vaši nemovitost také usnadní rozhodování.

A jak se nespálit pokud budete hledat odborníka na revize elektřiny nebo plynu? Vždy si pohlídejte, abyste spolupracovali s revizním technikem, který má platné oprávnění vykonávat tuto činnost.

Co je ideální ještě zajistit?

Nejen při prodeji, ale také v běžném životě je třeba myslet ještě na další revize. Některé jsou dokonce povinné. Například kominíka byste měli domů zvát minimálně jednou za rok. Vždy však záleží na tom, čím konkrétně topíte. Některé kotle totiž vyžadují i častější kontrolu.

Stejně tak je nutné nechat pravidelně provádět revize hromosvodů. I tuto povinnost ukládá zákon. Jak často to bude záleží mimo jiné na stáří hromosvodu a také na materiálech, ze kterých je zhotovený. V případě, že máte hromosvod instalovaný do 1. února 2009 je povinná kontrola jednou za pět let. U novějších hromosvodů je pak nutnější častější kontrola, jakkoliv vám to zní pravděpodobně. U hromosvodů instalovaných po 1. únoru 2009 je povinná vizuální kontrola jednou za dva roky a celková revize jednou za čtyři roky. Revize je nutná také v případě celkové rekonstrukce domu nebo při úderu blesku. Také tyto mimořádné revize vyžaduje zákon.

Komentáře

Komentáře