Dosáhnete na hypotéku? Stručný přehled podmínek pro rok 2023

Plánujete si v roce 2023 brát hypotéku? Tak to vás jistě budou zajímat podmínky a pravidla pro její poskytnutí. Ty na jaře loňského roku Česká národní banka zpřísnila. Navíc postup při žádosti se lehce liší podle toho, zda jste zaměstnanec v pracovněprávním vztahu nebo podnikáte jako OSVČ. Pojďme se tedy společně podívat na to, co při žádosti o hypotéku v roce 2023 očekávat.

Nejste si jisti, na jak vysokou hypotéku dosáhnete? Skvělým pomocníkem pro výpočet hypotéky může být hypoteční kalkulačka.

Podmínky pro poskytnutí hypotéky

Ať už si berete hypotéku na dům, byt nebo rekonstrukci, od loňského roku platí následující podmínky ČNB pro poskytování hypoték:

  • LTV je pro žadatele do 36 let 90 %, pro starší jen 80 %

LTV udává, kolik si z ceny nemovitosti můžete půjčit.

  • DTI je ve výši 9,5 pro žadatele do 36 let. 8,5 pro žadatele starší 36 let

DTI udává násobek vašeho čistého příjmu – maximální výši hypotéky

  • DSTI činí 50 % pro žadatele do 36 let, 45 % pro starší 36 let

DSTI udává, kolik procent z čistého příjmu můžete měsíčně splácet

Pokud si nejste jisti, zda a na jakou hypotéku podle nových pravidel dosáhnete, využít můžete internetové hypoteční kalkulačky.

Dobrá bonita je cestou k hypotéce

Aby banka zjistila, jak jste schopni dostát svým závazkům, bude ji zajímat vaše bonita.

K tomu potřebuje doložit veškeré příjmy a výdaje. Zaměstnanci v pracovněprávním vztahu to mají jednodušší – doložíte potvrzení o zdanitelných příjmech nebo výpis z účtu.

 

V případě příjmů OSVČ k výpočtu hypotéky potřebujete doložit poslední 2 nebo 3 daňová přiznání. Pokud uplatňujete výdaje paušálem, je nutné navíc prokázat veškeré příjmy pomocí bankovních výpisů.

Uplatňujete daňový paušál? Dejte si pozor! Jeho výhodou je, že nemáte povinnost podávat daňové přiznání. Problém může přijít v momentě, kdy potřebujete doložit příjmy pro banku.

Pomůžou vám bankovní výpisy, podmínky si však určuje individuálně konkrétní banka. Proto prokazování příjmů v tomto případě může být mnohem složitější, než v těch předchozích.

Komentáře

Komentáře