Hypotéka pro podnikatele – jaká jsou rizika žádosti o úvěr pro OSVČ?

Chystáte se žádat o hypotéku jako podnikatel? V dnešní době to už není problém. Je potřeba však vzít v potaz několik specifik, které se k žádosti z pohledu OSVČ vážou. Na rozdíl od běžných zaměstnanců, banka vás vnímá jako více rizikového z důvodu nestabilního příjmu. Pojďme se podívat na to, na co si jako podnikatel na volné noze dát pozor, a to ještě před tím, než do banky se žádostí vkročíte.

Prokazování příjmů a výdajů a jejich rizika

Abyste na hypotéku dosáhli, banka potřebuje znát vaši bonitu. Ta funguje jako ukazatel vaši důvěryhodnosti. K tomu, abyste prokázali, že jste schopni úvěr splácet, je potřeba doložit příjmy a výdaje.

To může být problémové, pokud uplatňujete výdaje paušálem. Vaše příjmy se pro účely daňové optimalizace zmenšují a náklady naopak uměle rostou.  V dnešní době s tím ale mnoho bank počítá, a pokud dokážete reálné příjmy za daný rok, neměl by být problém.

Prokázat příjmy můžete i obratem

Další možností, jak příjmy doložit, je tzv. obratová hypotéka, neboli úvěr vypočtený z obratu. Banka zde případě využívá daňová přiznání žadatele, ale jeho obrat. Tento způsob výpočtu posuzuje velice individuálně a jejich výpočet se může lišit. Banka obvykle vezme 15-30 %, které rozpočítá na 12 měsíců.

Co k prokázání příjmu potřebujete?

Většina bank k prokázání příjmů bude potřebovat:

  • Daňová přiznání za poslední rok nebo dva,
  • bankovní výpisy,
  • potvrzení bezdlužnosti vůči státním institucím,
  • občanský průkaz.

Pozor dejte na paušál

Mnohem hůře se budou dokazovat vaše příjmy v případě, že uplatňujete paušální daň (nepleťte si s paušálním výdajem). V tomto případě platíte paušální částku za sociální, zdravotní pojištění a daň, a to bez ohledu na to, jaký je váš základ. Při uplatnění paušální daně nemusíte podávat daňové přiznání, a proto banka nemůže zjistit, jaké byly vaše příjmy za poslední roky.

Pokud se obáváte, že vaši žádost banka zamítne, můžete pozvat spolužadatele o hypotéku.

Další důvody možného zamítnutí žádosti

V některých případech vám banka nemusí hypotéku schválit, a to kvůli oboru, ve kterém podnikáte. Nebo jste pro ni moc mladí či podnikáte krátce.

 

Pokud si nejste jisti, jak postupovat ve vašem případě, nebojte se kontaktovat odborníka.

Komentáře

Komentáře