Prodejte nemovitost i s hypotékou. Není to nic složitého

Splácíte hypotéku, ale potřebujete své bydlení prodat? Nebojte se toho. Prodej nemovitosti zatížené hypotékou není tak složitý, jak by se mohlo zdát. Na trhu je to poměrně běžná věc. Má sice svá specifika – s nimi si ale bez problémů poradí zkušený hypoteční poradce FinGO.

Jak prodej nemovitosti s hypotékou funguje

V zásadě máte dvě možnosti:

  • Kupec bude mít dostatečně našetřeno a částku zvládne zaplatit ze svého. To je ta nejlepší a nejjednodušší varianta pro všechny zúčastněné.
  • Kupec nebude mít dostatek peněz a na koupi nemovitosti si bude sám brát hypotéku. To bývá nejčastější případ. Tady pak záleží na tom, jestli si sjedná hypotéku u stejné, nebo jiné banky než vy.

Tak jako tak se připravte na jednání s bankou. Možnost jednoduše převést hypotéku na nového věřitele – tedy kupce vaší nemovitosti – už dnes bohužel není.

Varianta 1: Kupující platí ze svého

Pokud vám zájemce o vaši nemovitost nabídne platbu z vlastních zdrojů, je to nejsnazší cesta. Vy pak můžete svou hypotéku splatit buď před prodejem nemovitosti, nebo až z utržených peněz.

•     Splacení hypotéky před prodejem nemovitosti

Pokud úvěr splatíte předem, nemovitost už vlastně prodáváte, aniž by byla zatížená hypotékou.

Tip: Úplně bez poplatků hypotéku splatíte na konci fixačního období. Pokud to není v dohledné době, můžete využít takzvané předčasné splacení hypotéky. V takovém případě si ale dejte pozor na podmínky své banky. Pokud jste hypotéku refinancovali po roce 2016, zaplatíte jen pár set korun za administrativní poplatky. Jestliže ale máte hypotéku aktualizovanou dříve, může po vás banka chtít sankci až v hodnotě několik set tisíc korun.

•    Splacení hypotéky po prodeji nemovitosti

Většina lidí na splacení hypotéky nemá dostatečné peníze a nový úvěr si na to brát nechce. V tom případě hypotéku doplatíte z utržených peněz v rámci prodeje nemovitosti.

Až s kupujícím podepíšete rezervační smlouvu, nechte si od banky vyčíslit zůstatek hypotéky. Následně s kupujícím podepíšete kupní smlouvu a on převede potřebnou částku přímo bance. Zbytek pak pošle do úschovy, na které se domluvíte. Jakmile vše projde katastrem nemovitostí, peníze v úschově se uvolní a dostanete je na účet.

Varianta 2: Kupující si bere hypotéku

V případě, že si kupující na vaši nemovitost bere hypotéku, je proces administrativně o trochu složitější. Ani tak to ale není nic, s čím by si odborník neporadil.

•    Hypotéka u stejné banky

Je jasné, že kupec bude hledat hypotéku, která se mu nejvíc vyplatí. Pokud se ale rozhodne sjednat ji u stejné banky jako vy, získá díky tomu určité výhody. Například nebude muset dokládat nový odhad nemovitosti a ušetří tak několik tisíc korun.

Podepište s kupujícím rezervační smlouvu a nechte si u banky vyčíslit zbývající hypotéku. Po podpisu kupní smlouvy banka z nového úvěru kupujícího umoří váš dluh. Zbytek pošle buď přímo vám, nebo do sjednané úschovy. Až katastr vše zpracuje, své peníze dostanete na účet.

Tip:Máte úvěr refinancovaný před rokem 2016? Pak vám hypotéka kupujícího u stejné banky může hodně pomoct. Banky totiž v takovém případě často zásadně zlevní poplatky za předčasné splacení.

•    Hypotéka u jiné banky

Jestliže kupec usoudí, že nejvýhodnější hypotéku dostane jinde, nastane poslední varianta. Postup začíná podobně – rezervační smlouvou a vyčíslením zbývající hypotéky. Jakmile bude mít kupec schválenou hypotéku, nechte si u své banky odsouhlasit zapsání banky kupce jako druhého věřitele v katastru nemovitostí.

Až kupec podepíše hypoteční smlouvu, podepište spolu ještě kupní smlouvu. Druhá banka pošle vaší bance peníze na umoření vaší hypotéky a zbytek do sjednané úschovy. Až se vše vyřídí na katastru nemovitostí, peníze z úschovy odejdou na váš účet.

Pomoc s prodejem nemovitosti

Protože je prodej nemovitosti s hypotékou administrativně náročnější, nepouštějte se do něj sami. Vše napřed zdarma zkonzultujte s hypotečním specialistou FinGO. Poradí vám nejlepší postup a zajistí, že vše proběhne bez problémů. Vy už se jen můžete těšit na výsledek.

Komentáře

Komentáře