Zapojení fotovoltaiky svěřte specialistům

Fotovoltaika je jedním ze způsobů, jak se stát energeticky nezávislým, popřípadě jak se k energetické nezávislosti přiblížit. Bez znalosti však od montáže a zapojení FTV raději upusťte. Můžete nadělat více škody než užitku. Navíc pokud chcete vyrábět a prodávat, musíte splnit veškeré náležitosti energetického regulačního úřadu a správce sítě.

Fotovoltaika je jednou z metod přímé přeměny slunečního záření na elektřinu. Princip jejího fungování je jednoduchý. Jakmile na fotovoltaický panel dopadne sluneční paprsek či světlo, vytvoří stejnosměrný proud, který můžeme následně využít.

Elektrárna s akumulací, nebo bez?

Fotovoltaika může ohřívat vodu, pohánět světelné zdroje, elektrospotřebiče i svítidla. Záleží na tom, zda budete mít elektrárnu s akumulací přebytků do baterie či bez. Zatímco druhá varianta slouží k okamžité spotřebě energie, ta první slouží ke spotřebě pozdější.

Vyrábějte elektřinu do zásoby

Jinými slovy umožňuje výrobu energie do zásoby. Fotovoltaika s akumulací přebytků do baterie je samozřejmě dražší, ale v dlouhodobém horizontu se rozhodně vyplatí. Vstupní investici je navíc možné razantně snížit prostřednictvím poměrně štědrých dotací v rámci projektu Nová zelená úsporám.

Jakou fotovoltaiku zvolit?

Na trhu se setkáte s fotovoltaickými panely monokrystalickými (černými), krystalickými (modrými) a amorfními. Jaký je mezi nimi rozdíl? Všechny jsou vyrobené z křemíku. Zatímco polykrystalický se vyrábí lisováním rozdrceného křemíku, ten monokrystalický je vyroben z jednoho celistvého kusu.

Zaměřeno na účinnost

Nejvyšší účinnost mají panely monokrystalické. Další skupinou jsou tzv. amorfní panely, které se nanášejí na pevný povrch (sklo, plast kov). Tyto panely jsou vhodné především na velké plochy střech či střechy z hlediska maximálního využití dopadu slunečních paprsků směřující na nevhodnou světovou stranu.

Jak zapojit fotovoltaiku?

Zapojení fotovoltaického systému se neobejde bez speciálního a k tomu určeného nářadí. Především ale musí být provedeno opravdu odborně. Proto se do instalace fotovoltaického systému nepouštějte svépomocí, ale obraťte se na specializovanou firmu.

Komentáře

Komentáře