K účinnému vytápění vám pomůže tepelné čerpadlo země-voda

V současné době se klade důraz především na nízkoenergetická řešení, která jsou úsporná po všech stránkách, jako jsou například tepelná čerpadla. Vyznačují se vysokou účinností a spolehlivostí, navíc existují různé technologie, přičemž v následujících řádcích se zaměříme konkrétně na princip země-voda.

Pokud hledáte vskutku ekonomickou možnost vytápění, tepelné čerpadlo země voda je ideální volbou, protože vám sníží náklady na minimum. Stejně tak je považováno za spolehlivější systém než vzduch-voda, protože i při velkých venkovních mrazech čerpadlo země-voda ohřeje celý dům i vodu bez problémů.

Tepelné čerpadlo země-voda je tiché

Zařízení je extrémně tiché, navíc jeden přístroj je schopen vytopit interiér, ohřívat vodu, ale také ochladit místnosti během horkých letních dnů. Provozní náklady na chlazení jsou takřka minimální, takže se obejdete bez klimatizační jednotky, která spotřebuje spoustu elektrické energie.

Tepelné čerpadlo země-voda se instaluje přímo v rodinném domě, takže zařízení není nikde vidět. Přístroj vám vydrží dlouhá léta, často se uvádí, že čerpadla topí, ohřívají vodu a chladí více než dvacet let. Moderní technologie umožňují připojit si čerpadlo k aplikaci a ovládat ho na dálku přes ni.

Pro instalaci potřebujete pozemek

Jestliže jste se rozhodli pro tepelné čerpadlo země-voda, neobejdete se bez pozemku, který by měl mít rozlohu alespoň 500 metrů čtverečních. Pro správné fungování čerpadla je totiž nezbytné nainstalovat plošné kolektory, nad nimiž se však nesmí nic postavit, tedy ani bazén, příjezdová cesta či terasa.

V případě menšího pozemku existuje řešení, a to v podobě geotermálního vrtu, u něhož byste ale měli počítat s vyšší pořizovací cenou.

Při nákupu můžete využít dotací

Tepelná čerpadla se vyznačují poměrně vysokou pořizovací cenou. Na nákup si můžete zažádat o datace, se kterými vám nabízející firma většinou pomůže. V dnešní době existují 2 – Kotlíková dotace a dotace Zelená úsporám. Dohromady si tam můžete přijít přibližně na 200 000 Kč.

Tepelné čerpadlo země-voda se rozhodně vyplatí. Investujte do ekologického a ekonomického řešení.

Komentáře

Komentáře