Jak probíhá ocenění bytu? Co všechno ovlivňuje cenu?

Pokud plánujete prodat nemovitost, potřebujete stanovit její cenu, aby nebyla příliš nadhodnocená, ale ani zase podhodnocená. Prvně bychom měli zmínit, že cena ve znaleckém posudku se může od tržní ceny zásadně lišit. Jaký je tedy mezi těmito dvěma cenami rozdíl? Jak ocenění bytu probíhá? Co všechno cenu ovlivňuje? Právě na to se podíváme v následujících řádcích.

Odhadní cena je stanovena pomocí tabulkových hodnot, přičemž se ještě přihlíží k aktuálnímu stavu a lokalitě. I přesto však bývá reálná tržní hodnota úplně jiná, protože realitní trh se neustále vyvíjí a mění, což se odráží i na samotných cenách.

Určení ceny bytu nesmí být vysoké ani nízké

V okamžiku, kdy je cena přepálená, nemovitost zůstává v nabídce poměrně dlouho a neprodává se. V opačném případě zase přicházíte o peníze. Důležité je nastavit takovou cenu, která je střízlivá a odpovídá stavu objektu.

Cena bytu je ovlivněna mnoha faktory, a to jak negativně, tak i pozitivně. Mezi hlavní parametry, které se odráží na ceně, patří lokalita, dopravní obslužnost, služby v okolí, orientace bytu, terasa, balkon, výtah, prosvětlenost, umístění v patře a úspornost. V neposlední řadě hraje nemalou roli i skutečnost, jestli je v osobním vlastnictví, nebo se jedná o byt družstevní.

Ocenění bytu probíhá následovně

Odhad nemovitosti si často objednávají bankovní instituce při prodeji či koupi a kontaktují konkrétního odhadce pro danou oblast. Domluví se s vámi na termínu, abyste mohli odhadci ukázat byt. Během několika dnů obdržíte odhad tržní ceny. Existují také webové stránky, např. https://sonarhome.cz, které se naceňováním bytů zabývají online.

Odhadce zajímá všechno vybavení bytu, tedy i sklep a půda. Pořídí si také fotografie, bude potřebovat znát stáří domu, případné rekonstrukce, ale i stáří odpadů, vytápění a podobně. Poměří si jednotlivé místnosti, a to je všechno. O nábytek se odhadce nezajímá, neboť byt se prodává většinou prázdný.

Komentáře

Komentáře