Trendy interiérové dveře? Skryté zárubně i posuvné dveře do pouzdra!

Vybíráte do své novostavby dveře? A jaké? Interiérové, nebo vchodové? Oba typy dveří totiž vyžadují jiný přístup, respektive jiné parametry, jimiž byste se při výběru měli řídit.

Na trhu se setkáte se dvěma typy vchodových dveří, a to vchodovými dveřmi do bytu (bytového domu) a domu rodinného. Tyto pojmy nezaměňujte, protože vchodové dveře do bytů jsou naprosto nevhodné do rodinných domů. A obráceně. Zatímco u dveří do bytů jde především o bezpečnostní a protipožární funkce, jimiž by dané dveře měly disponovat, u dveří do rodinných domů se také jedná o odolnost proti větru, sněhu a dešti, kterým jsou z jedné strany vystaveny.

Vybíráme interiérové dveře

Jinak samozřejmě přistupujeme ke dveřím interiérovým, jejichž výběr do velké míry ovlivňuje styl domu či bytu, pro nějž jsou určeny. U těchto dveří zkrátka více než na bezpečnost a odolnost vůči počasí myslíme na jejich vzhled. Interiérové dveře zkrátka musí ladit s celkovým stylem domu i interiéru. Jinak v něm budou působit jako pěst na oko, což rozhodně není žádoucí.

Jaké dveře zvolit?

Možnosti jsou bohaté. Co se otevírání týče, dveře můžete mít klasické otočné neboli otvíravé, kyvné (známé jako lítačky) či posuvné. Dle umístění dveřního křídla se dále setkáte s dveřmi falcovými (polodrážkovými) a bezfalcovými (bezpolodrážkovými). Dveře však můžete vybírat i podle materiálu. Na trhu se setkáte s dveřmi lakovanými, z dřevěné dýhy, laminátovými, skleněnými či prosklenými.

Trend č. 1 – posuvné dveře do stavebního pouzdra

Již jsme zmínili, že při výběru interiérových dveří je na místě vycházet ze stylu interiéru, pro nějž jsou určeny. Pokud toužíte po trendy moderních dveří, zvažte posuvné dveře do stavebního pouzdra, které po otevření zmizí do stavebního otvoru (pouzdra), čímž místnost prosvětlí, opticky zvětší a zároveň propojí s místností navazující. Další výhodou těchto dveří je spolu s jejich reprezentativním vzhledem i úspora místa, jíž nabízejí. Například před sebou nevyžadují prostor, bez něhož se neobejdou otevřené klasické otočné dveře.

Trend č.2 – skryté zárubně

Dalším hitem současné doby jsou skryté zárubně, především dveře bezfalcové ve skryté zárubni. Tato kombinace je originální od samotného pohledu. Z designového hlediska jsou tyto dveře přímo dokonalé. Ony totiž na pohled splývají se stěnou, od níž je odděluje jen tenká spára.

Zaměřeno na kliky

Součástí dveří je samozřejmě i klika. Jakou zvolit? Chcete-li svému interiéru dopřát to nejlepší, doporučujeme investovat do luxusní nerezové kliky, které spolu s jejich exkluzivním designem vynikají i funkčností a s ní spojenou dlouhou životností. Velmi neotřele ovšem působí i nerezové koule na dveře. Další možnosti jsou kliky kovové, tedy z patiny, mosazi, niklu, chromu a dalších kovů.

Zaměřeno na kování

S klikou úzce souvisí i kování. Klika se jinými slovy většinou pořizuje v kombinaci s dveřním kováním. To se obecně rozděluje na interiérové a odolnější bezpečnostní kování pro vchodové dveře, na která jsou kladeny mnohem vyšší nároky z hlediska ochrany majetku. Hlavním parametrem při výběru kování je typ dveří, pro nějž je určeno.

Rozetové, nebo štítové kování?

Zatímco při konfiguraci vchodových dveří, zřejmě budete zvažovat buď bezpečnostní či reprezentativní kované kování, u kování do interiérových dveří se zřejmě budete řídit především jeho vzhledem. Na výběr každopádně máte kování rozetové neboli dělené (s oddělenou klikou a zámkovou částí) a cenově dostupnější kování štítové, u něhož klika se zámkovou částí tvoří jeden celek.

Obraťte se na odborný personál

Není toho zrovna málo, nač myslet, že? Při výběru dveří v každém případě doporučujeme konzultaci s odborným personálem ze specializovaných obchodů. Ti vám nejen nakonfigurují dveře, jimž na pohled nebude co vytknout, ale především vám budou dlouho a dobře sloužit. A o to jde především, nebo ne?

Komentáře

Komentáře