Dřevěné pelety představují výborné palivo do kotle na tuhá paliva

Používáte-li ve své domácnosti kotel na tuhá paliva, máte několik možností, jaký druh otopu zvolit. Výborným řešením jsou takzvané dřevěné pelety, které se vyplatí používat hned z několika důvodů.

Cenově výhodné řešení

Peletky ze dřeva jsou ekonomickým způsobem vytápění. Necelá tuna peletek na paletě vás vyjde na zhruba 5 – 6 tisíc korun v závislosti na tom, o jaký druh dřeva se jedná, případně u jakého prodejce pelety nakupujete. Při vytápění běžného rodinného domu pak během jedné topné sezony spotřebujete kolem 4 – 6 tun materiálu. Topení dřevěnými peletkami vás tak vyjde na málo peněz, možná i méně nežli v případě, kdy se rozhodnete pro centrální dodávky energií ze sítě.

Jak se pelety vyrábějí?

Dřevěné pelety jsou cenově atraktivní z toho důvodu, že se vlastně vyrábějí z dřevního odpadu. Používají se totiž piliny, které by jinak končily ve spalovnách či jinde. Dochází k jejich slisování pod vysokým tlakem, načež vznikají charakteristické malé válečky. Ty pak doma jednoduše vkládáte do kotle na tuhá paliva.

Přednosti peletek

Výhoda dřevěných peletek spočívá v jejich vysoké výhřevnosti. Proto není jejich spotřeba tak vysoká, což opět snižuje náklady na vytápění domácnosti, případně ohřev vody. Kromě toho oceníte i fakt, že jakmile vám je prodejce dodá, můžete je začít ihned používat. Není zapotřebí čekat na vyschnutí, jako je tomu v případě běžného nasekaného dřeva, u něhož musíte čekat klidně až dva roky, než dokonale proschne.

Dřevěné peletky se vyplatí nakupovat rovnou v paletách. Jsou skladné, takže se vám vejdou do kůlny, sklepa či třeba do garáže. Lehce si můžete vytvořit zásoby klidně i na několik sezon dopředu, máte-li k tomu dostatek místa. Je zapotřebí, aby byly skladované v suchu, nesmí se k nim dostat přílišná vlhkost.

Komentáře

Komentáře