Chystáte se na rekonstrukci kuchyně? Poradíme, jak ji financovat

Kuchyň je místem, kde se často setkává celá rodina. Ať už je to u vaření nebo u rodinných obědů a večeří. Tuhle místnost chce mít každý dokonalou a vybavenou do puntíku tak, aby co nejlépe vyhovovala všem požadavkům. Jak ale financovat její rekonstrukci?

 

Zdroj: Unsplash.com

Když koupíte dům nebo byt, který potřebuje rekonstrukci, je právě kuchyň jednou z prvních místností, do kterých se pustíte. Často také bývá nejnákladnější položkou v rozpočtu. Abyste si ji mohli užívat dosyta, měli v ní dostatek prostoru na práci a vtěsnali do ní všechny potřebné spotřebiče, musíte vyřešit úložné prostory, pracovní desku i další nezbytnosti, bez kterých se kuchyň neobejde. Financovat rekonstrukci kuchyně proto může být náročné. Jak na to?

1.     Vlastní prostředky

Vůbec nejlepší možností je, když máte dostatek vlastních prostředků, ze kterých celou rekonstrukci pokryjete. Se spořením vám pomůže například spořicí účet, kam si budete odkládat část peněz. Navíc se vám budou i zhodnocovat. Sice tam asi hned nenaspoříte miliony, ale pořád se to vyplatí mnohem více než nechat peníze ležet na běžném účtu. Navíc vás nebude lákat utrácet za věci, které nutně nepotřebujete, a požadovanou částku našetříte snáz.

2.     Hypotéka

Pokud nechcete čekat, než peníze sami naspoříte, je řešením hypotéka. V případě, že budete hypotékou financovat už samotnou nemovitost, je pravděpodobné, že z ní budete financovat i rekonstrukci. Jestliže nemovitost už nějakou dobu vlastníte, ale rekonstruujete postupně podle potřeby, pak se jako řešení nabízí americká hypotéka, kterou lze použít na cokoli bez dokládání účelu.

3.     Termínovaný vklad

Víte, že za 3, 4 nebo 5 let budete chtít kuchyň vyměnit a zrekonstruovat? Peníze můžete nechat zhodnocovat na termínovaném vkladu. Na účet jednoduše vložíte vámi zvolenou částku, která se po určitý čas bude zhodnocovat úrokovou sazbou. Peníze na termínovaný vklad nelze vkládat opakovaně a nejčastější doba, po kterou lidé nechávají peníze na účtu je 3 nebo 5 let.

Co udělat před rekonstrukcí

Než se vrhnete na rekonstrukci, je dobré mít připravený plán. Na začátku si navrhněte, jak chcete, aby vaše kuchyň vypadala, zakreslete si všechny rozvody elektřiny, vody, plynu. Návrh si můžete nechat zpracovat i architektem či designérem, který vám navíc pomůže ušetřit náklady na rekonstrukci, stejně jako s výběrem materiálů. Dopředu si projděte nabídku v obchodech nebo na internetu, abyste získali lepší představu jak o celkovém designu kuchyně, tak i o částce, kterou na rekonstrukci budete potřebovat.

Komentáře

Komentáře