Jak ušetřit místo v bytové kuchyni?

Zařídit si praktickou a přitom moderní kuchyni v paneláku může být pro mnohé oříšek. Do opravdu malých bytečků postačí rovná maličká linka, větší plocha si zaslouží kuchyňskou linku do tvaru písmene L. Největší úsporu místa nabízejí vestavěné spotřebiče.

Vše musí být po ruce

Nad vzhledem kuchyně by měl každý déle popřemýšlet. Vše musí mít své místo. Vždy se snažíme o to, ať při vaření postupujeme směrem od lednice k pracovní ploše a dřezu. Varná deska by měla být posledním stanovištěm. Jste-li vlastníkem miniaturní kuchyně, vsaďte na vestavěnou lednici, sporák i myčku. Díky tomu ušetříte nejvíce místa. Počítá se každý centimetr. Skvělým tipem je propojení kuchyně s obývacím prostorem. V tomto případě položte stejnou podlahu spojující místnosti. Prostor se opticky zvětší.

Barvy a design? Raději světlejší!

I když jste milovníci tmavších odstínů, vsaďte raději na světlejší tóny zdí, nábytku a dekorací. Pokud si nemůžete pomoci, udělejte dvě tmavší barvičky naproti sobě. Pomocí tohoto efektu se místnost jakoby prodlouží. Strop musí být vždy bílý! Vodorovná linie linky je klíčem k úspěchu nejen do malých kuchyní. Možná se vám zalíbí i bezúchytové otevírání. Kuchyňská linka by měla být světlejší, třeba v pastelových barvách či v lesklém designu.

Úložný prostor hraje prim

Není to jen tak, že si koupíte kuchyňskou linku a je to. Skříňky musí být do celku rozumně začleněny. Dolní skříňky jsou lepší výsuvné, horní zase výklopné. Rohové skříňky mají k dispozici drátěné koše, kde se vleze mnoho kusů nádobí. Horní skříňky si můžete nainstalovat až po strop a umístit do nich věci, které tak často nepoužíváte. I nad ledničkou se objevuje prostor, který lze doplnit otevřenými policemi. Spoustu místa uspoříte díky dřezu, který klidně poslouží jako pracovní plocha. Stolovat lze u jídelního stolu, barového stolku anebo desky, jež se vysune z pracovní desky.

Komentáře

Komentáře