Co je to relé? A k čemu se v praxi využívá?

V mnoha oblastech nachází součástka relé uplatnění. V podstatě se jedná o speciální zařízení, jehož úkolem je spínat signál. Součástka se vyznačuje jak výhodami, tak i nevýhodami, na které se v následujících řádcích zaměříme. Stejně tak vám představíme, jaké varianty existují a k jakým účelům se používají.

Pokud byste hledali výhody, potom za zmínku určitě stojí nízký odpor, velké množství spínacích cyklů a jednoduchá nahraditelnost. Zatímco z nevýhod bychom měli jmenovat cenu, spínací a rozpínací rychlost pohybující se okolo 10 Hz a ještě hmotnost.

Jaké druhy relé existují?

Jako první se vám nabízí časové relé. Jak už samotný název napovídá, slouží k časovému spínání spotřebičů. Používá se nejen v domácím prostředí, ale často i v průmyslových aplikacích pro řízení procesů a strojů. Časové relé má několik specifických funkcí, jako je například zpožděný rozběh, respektive návrat.

Dále se vám nabízí impulzní relé, které můžete znát i jako paměťové. Často se používá u klimatizací a obvodů osvětlení, a to pro spínání či vypínání. V případě, že chcete snížit velikost hlavního jističe, potřebujete proudové relé. A v neposlední řadě se dá koupit spínací relé do patice.

Kde relé koupit?

Jestliže hledáte internetový obchod, odkud si objednáte modulové relé, podívejte se do pestrého produktového portfolia e-shopu e1.cz. V nabídce najdete modulární časové a instalační relé, stejně tak i termistorové relé či schodišťové spínače. V neposlední řadě v sortimentu narazíte na relé impulzivní či hlídače hladiny.

Co se ceny týče, ty jsou různorodé. Záleží na tom, jakou variantu potřebujete, po jaké značce sáhnete a podobně. Třeba impulzní relé vás může vyjít na 370 korun, zatímco časové multifunkční relé bez problémů i na 840 korun. Všechny produkty uvedené na stránce e1.cz jsou skladem, takže je můžete mít do několika dnů doma.

Komentáře

Komentáře