5 důvodů, proč byste měli topit peletami i vy

Zajímá vás ekonomický a současně i ekologický způsob vytápění? Hledáte takzvaný zelený zdroj energie? V takovém případě byste měli pozornost věnovat peletám, respektive kotlům na jejich spalování. Odpadnou vám starosti s neustálým přikládáním, neboť automatické kotle jsou schopny samy si podávat ze zásobníku pelety, ale to není jediná výhoda, kterou vám tento druh topiva nabízí.

Prvně se pelety objevily ve Spojených státech amerických, ovšem později se nápad uchytil také v Rakousku a Německu, odkud se rozšířil i do dalších zemí Evropy. Dřevozpracující firmy hledaly způsob, jak využít dřevěný odpad, a tak z něj začaly vyrábět válečky.

1. Komfortní způsob vytápění

Obrovskou výhodou je, že si kotel dokáže sám ze zásobníku podávat pelety, takže vaše přítomnost při přikládání není nutná. Stejně tak se jedná o ekonomicky výhodné vytápění, a to v porovnání s elektřinou, plynem či topným olejem.

2. Ekologie na prvním místě

V poslední době je velice diskutovaná ekologická stránka. Pelety jsou maximálně ohleduplné k životnímu prostředí, neboť se spaluje dřevní odpad, během něhož dochází k minimální produkci emisí.

3. Kotle jsou bezobslužné

Pochvalujete si u současného elektrického kotle, že nemáte s vytápěním žádné starosti? Víte o tom, že stejné pravidlo platí také u automatických kotlů na pelety? Peletami naplníte zásobník, vyberete popel, a tím vaše práce končí.

4. Pelety jsou skladné

Pelety jsou dodávány v balících. Snadno se s nimi manipuluje a uskladnit je můžete třeba ve sklepě. Potěší vás také, že jsou pelety lehké, takže je zvládnete dát do sklepa i vy.

5. Nejste závislí na fosilních palivech

Ceny fosilních paliv neustále stoupají. Jestliže nechcete být na dodávce fosilních paliv závislí, pelety jsou ideální náhradou.

Dávejte si však pozor na kvalitu, aby neobsahovaly chemické příměsi a kůru. Důležité je, aby byly pelety vyrobené z čistých pilin.

Komentáře

Komentáře