5 nejoblíbenějších hobby Čechů – znáte je?

Někdo vám z rukávu vysype 20 svých koníčků, jiný řekne, že žádné nemá. Víte, že se i lenošení pokládá za hobby? Především, když lenošíme na zahrádce, nebo na terase u grilu.

Chalupaření stále vede

Češi jsou zemí chatařů a chalupářů. Toto hobby je náročné na peníze, čas i fyzickou sílu. Mnohdy i na psychiku. Zejména když spatříme výsledky práce tak dlouho sháněných řemeslníků. I proto raději chalupaříme ve stylu DIY. Chatu či chalupu vlastní až pětina Čechů. Pak je tady další skupina, která má na vesnicích rodiče, a za těmi pravidelně jezdí. Doba se však přece jen změnila. Zatímco naši rodičové na chalupách o víkendech především kutili, naše generace si tam klidně přijde zalenošit. Ale posekat se musí.

Rodná hrouda potřebuje osázet

Aneb zahrada je druhé nejoblíbenější hobby Čechů. Zahrada a pěstování. Protože tomu se věnujeme i v městských bytech, na balkonech a terasách. Kdo má zahrádku, je považován za šťastlivce. Když ji nemáme u rodinného domu, nebo nevlastníme prostor v zahrádkářské kolonii, obvykle si své touhy po vypěstování si něčeho vlastníma rukama kompenzujeme opět na chalupách. Přístup k zahradě se různí. Ti línější touží po té bezúdržbové, ti aktivnější si „zavaří“ přehnaným množstvím osázených rostlin náročných na údržbu. Pak je tady ještě skupina bio orientovaných jedinců, kteří sází, aby sklidili – zdravější a domácí.

Grilování jako hobby

Nejsme jediní, kdo milujeme grilování. Je to dokonce největší hobby Evropanů jako takových. Grilujeme pravidelně a s chutí. Pak si snažíme namluvit, že pokud na gril hodíme k masu rovněž cukety, tak je to vlastně zdravé. Když nám chutná, co naděláme?

Sport jako hobby

Možná vás to překvapí, ale nejsme ani sportovní antitalenti. Až třetina Čechů pravidelně sportuje. V létě jezdíme na kolo a plavat, v zimě na lyže. Rozhodně nejsme tak líní, jak se mnohdy povídá.

A jde se na jedno

Jestli může být pivo koníčkem, tak mu patří pátá příčka. 282 litrů – tolik se v České republice vypije piva na hlavu za rok. Stále méně si jej však dáváme v hospodě. Spíše si jej kupujeme domů a často s ním vysedáváme třeba na zahrádce. Takže na zdraví!

Komentáře

Komentáře