Vybíráme nová okna. Pro jaký materiál se rozhodnout?

Při rozhodování o tom, jaká okna si do svého domu pořídíte, hraje roli mnoho faktorů. Z jakého materiálu je dům postavený, jaké obvyklé povětrnostní podmínky v okolí panují, jak velikou požadujete bezpečnost oken či jaké si přejete doplňky.

Zaměřme se níže na výběr materiálu oken. Z hlediska izolačních vlastností jsou dnes všechny materiály na téměř stejné úrovni, mnohem více tak rozhodují osobní preference, vzhled a samozřejmě cena.

Dřevo pro typický vzhled a dlouhou životnost

Dřevěná okna s kvalitní povrchovou úpravou vám při dobré péči garantují dlouhou životnost, a to i v náročných, například horských podmínkách. Pro ně hovoří také pěkný vzhled, který zajišťuje ušlechtilý přírodní materiál. Máte-li dřevostavbu, není vhodnějších oken než dřevěných. Na druhou stranu, dřevěná okna vyžadují pravidelnou údržbu. Je nutné je jednou či dvakrát ročně dobře očistit a ošetřit speciálními přípravky. Zvyšuje se tím jejich životnost.

Univerzální plastová okna za výhodnou cenu

Plastová okna dnes přestavují nejčastější volbu při výběru oken. Důvodem je především nízká cena a bezúdržbový provoz. Kromě odstraňování prachu a nečistot na ně nemusíte vůbec sáhnout. Vzhledově se dokáží přiblížit jakémukoliv materiálu (i dřevu), na výběr máte z velkého množství různých barev i designů.

Hliník jako záruka odolnosti

Pokud hledáte okna, která vydrží téměř vše a snesou velikou zátěž, sáhněte po hliníku. Jsou známé svojí vysokou odolností a dlouhodobou životností, díky které se často používají v provozních a nebytových prostorech. Pro svůj elegantní vzhled ale hliníková okna stále častěji pronikají i do moderních rodinných domků. Jedná se o tvarově nejstálejší materiál.

Kam se hodí špaletová okna?

Jestli nestavíte v historickém centru města, možná jste se se špaletovými okny nikdy nesetkali. Právě zde, kvůli neochotě památkářů povolovat instalaci plastových nebo dřevěných oken, nachází nejčastěji své využití. Dříve šlo o hojně používaný materiál, dnes se tato okna ze dřeva používají především tam, kde jiný materiál nelze použít nebo při rekonstrukci původních špaletových oken. Jsou známá pro svůj charakteristický vzhled. Moderní špaletová okna kromě něj nabízí i dobré izolační vlastnosti, snadné ovládání a vysokou bezpečnost.

Komentáře

Komentáře