Stavební spoření nevyužijete pouze k bydlení

Ze všech stran slyšíme doporučení, že by každý měl mít vytvořenou finanční rezervu odpovídající min. trojnásobku měsíčních výdajů. Jak jí dosáhnout? Jednou z cest je stavební spoření, které můžete využít jak na bydlení, tak po uplynutí vázací doby na cokoliv.

Co získáte?

Proč byste se měli pro stavební spoření rozhodnout? V jeho prospěch hovoří hlavně fakt, že se jedná o nejbezpečnější finanční produkt na trhu. Zákonné pojištění vás nenechá na pochybách, že ve stavebním spoření máte dobře a bezpečně uložené peníze. Dále si pomocí něho vytvoříte žádoucí peněžní rezervu, kterou je možné využít jako přilepšení k penzi či rodinnému rozpočtu. Dětem začněte spořit na studia, nebo kvůli jednoduššímu startu do života. V neposlední řadě jsou to garantovaný úrok po celou dobu spoření, státní podpora a zvýhodněné podmínky v případě úvěru, jež váš přesvědčí o výhodách stavebního spoření.

9× pro stavební spoření

Prvním bodem, který byl již zmíněn, je možnost použití peněz na cokoliv, jakmile uplyne šestiletá vázací doba. Dále je to garantovaný úrok ve výši 1,2 % po celou délku spoření, díky němuž si můžete zcela přesně spočítat, jak se vám vložené peníze zhodnotí. Státní podpora je třetím plusem, který stavební spoření nabízí. Vaše úspory mohou být zvýšeny o 10 %, maximálně 2000 Kč ročně. Když si ke státní podpoře připočtete garantovaný úrok, vyjde vám celkový výnos dosahující až 3,8 % za rok. Který spořicí účet v běžné bance vám toto zhodnocení nabídne? Jistota bezpečně uložených peněz je výhoda číslo čtyři. Vklady na stavební spoření musí být ze zákona pojištěny až do výše 100 000 EUR.

Snadnější přístup k úvěru

Další nespornou výhodou tohoto typu spoření jsou lepší podmínky při poskytnutí úvěru. V rámci stavebního spoření máte možnost požádat o překlenovací a řádný úvěr. Jak spoření, tak úvěr můžete sjednat online a nemusíte ztrácet čas cestou na pobočku. Celý proces se vyřídí rychle, jednoduše a bez zbytečného papírování díky elektronickému podpisu. V neposlední řadě je třeba zmínit internetový přístup zdarma k účtu. Zde získáte ucelený přehled o vašem spoření a úvěru, dozvíte se aktuální informace týkající se této problematiky, či se snadno spojíte se svým finančním poradcem. Výčet výhod stavebního spoření uzavírají dětské účty. Při jejich ukončení není třeba rozhodnutí opatrovnického soudu, nýbrž stačí podpis obou rodičů.

Nemusíte spořit každý měsíc

Ve smlouvě o stavebním spoření je uvedena výše měsíčního vkladu. To ovšem neznamená, že tuto částku skutečně musíte každý měsíc posílat. Záleží na vašich finančních možnostech, zda je pro vás výhodnější spořit pravidelně měsíčně, nebo se rozhodnete potřebnou částku poslat jednorázově. Abyste zhodnotili své úspory maximálně, je třeba za rok vložit částku min. 20 000 Kč. Tím pádem automaticky získáváte nárok na nejvyšší možnou výši státní podpory v hodnotě 2000 Kč.

Před sjednáním spoření

Pro představu o výši naspořené částky si nakonfigurujte jednoduchou simulaci pomocí online kalkulačky. Zde si navolíte hodnotu měsíčního vkladu, která se může pohybovat od 500 Kč do 3000 Kč. Přitom jako optimální měsíční vklad je označena částka 1700 Kč, neboť při ní dochází k nejvýhodnějšímu zhodnocení vašich úspor. Poté už jenom nastavíte dobu spoření v rozmezí 6-12 let. Vzápětí se vám zobrazí celková naspořená částka skládající se z vlastního vkladu, státní podpory a úroků.

Kde založit spoření?

Jak bylo zmíněno výše, nejpohodlnějším způsobem je sjednání online. Další možností je schůzka s finančním poradcem, o kterou lze požádat telefonicky či pomocí jednoduchého internetového formuláře.

Komentáře

Komentáře