Čím zastínit okna ve firmě? Vsaďte na vertikální žaluzie či předokenní rolety

Vy nebo vaši zaměstnanci v práci trávíte podstatnou část dne, tomu by měl odpovídat i výběr stínicí techniky do firmy. Že si nevíte rady? Pro velká okna jsou sázkou na jistotu vertikální žaluzie na míru. Pokud potřebujete kromě světla „odklonit“ i hluk, je dobré zvážit pořízení předokenních rolet.

Stínění na okna ovlivňuje každodenní fungování firmy víc, než si možná myslíte. Když ho pořídíte špatně (nebo vůbec), v letních dnech vás budou trápit úmorná vedra či ostré slunce, v zimě zase chlad prostupující přes okno do budovy.

 

Na trhu najdete celou řadu stínění, od vnitřních žaluzií do plastových oken přes klasické rolety až třeba po plisé. Úplně nejvíc se ale ve firmách osvědčuje stínicí technika, kterou zmiňujeme níže.

 

Na velká okna jsou skvělé vertikální žaluzie

Je-li řeč o stínění na firemní okna, nelze jako první nezmínit vertikální žaluzie. Majitelé společností je mají v oblibě především proto, že na rozdíl od běžných horizontálních žaluzií pokrývají velké skleněné plochy.

 

Vertikální žaluzie se hodí například do prosklených zasedacích místností nebo open spaců, kam proudí venkovní světlo od rána do večera. Jsou typické širokými látkovými lamelami, které visí od vrchní části okna směrem dolů. Snadno se ovládají i udržují a většinou si je můžete vybrat v jakékoliv barvě – designově tak parádně zapadnou do každé kanceláře.

 

Velkou výhodou vertikálních žaluzií je také fakt, že nemusí sloužit pouze pro zastínění oken, použijte je klidně i na optické předělení místnosti. Počítejte, že vás zbaví starostí s ostrým sluncem a že si budete moci snadno regulovat světlo, na druhou stranu toto stínění nemá – v porovnání například s předokenními roletami – tak dobré izolační vlastnosti.

 

Předokenní rolety vás zbaví i hluku

Vertikální žaluzie jsou skvělé vnitřní stínění. Jestli však na okna potřebujete pomocníka, který vás a vaše zaměstnance zbaví nejen slunečních paprsků, ale i hluku a dalších venkovních vlivů, popřemýšlejte, zda na některá místa ve firmě nepořídit předokenní rolety (venkovní rolety).

 

Jak už název napovídá, instalují se z venkovní strany a oceníte je především na přízemních oknech, přes která rádi koukají zvědavci. V létě ochrání kanceláře před přehříváním, v zimě před mrazem (tzn. mají výborné izolační vlastnosti) a slušně izolují jakékoliv zvuky. Poradí si i se špatným počasím: když přijde bouřka nebo prudký vítr, jednoduše venkovní rolety zatáhnete a máte jistotu, že firemní okna zůstanou bez úhony.

 

Zajímavou alternativou jsou screenové rolety, přes které jde na rozdíl od předokenních rolet částečně vidět ven. Vyrábí se ze speciální látky a bez problémů s nimi zakryjete malá i velká okna.

 

Hliníkové žaluzie? Může být, ale…

U vertikálních žaluzií i předokenních rolet je třeba počítat s vyšší pořizovací částkou, zvlášť když je pořizujete na několik oken ve firmě. Záleží-li vám primárně na co nejnižší ceně, pak můžete sáhnout po běžných hliníkových žaluziích, které se nejčastěji používají na okna v panelácích.

 

U hliníkových horizontálních žaluzií ale předem počítejte s několika úskalími:

 

  • hodí se spíš na menší okna (nikoli na velké skleněné plochy)
  • příliš dobře neizolují teplo/zimu
  • zpravidla mají kratší životnost
  • designově nevypadají tak dobře jako jiná stínění

 

Jestli vám naopak nevadí si připlatit a máte v oblibě horizontální stínění, tak doporučujeme například kvalitní dřevěné žaluzie. Mívají krásný design a dostanete díky nim do firmy kousek přírody.

 

Proberte výběr stínění se zaměstnanci

Na závěr to nejdůležitější. Nezapomeňte, že stínění by mělo vyhovovat nejen vašim představám, ale i přáním vašich zaměstnanců. Vždyť právě oni tráví ve firmě nejvíc času.

 

Na co se jich před pořízením stínicí techniky zeptat? Například na to, kolik světla preferují, jestli jim nebude vadit občasné úplné zatemnění (v případě předokenních rolet) a jaké preferují ovládání (elektrické, nebo manuální).

 

Finální rozhodnutí je samozřejmě na vás, ale vždy je lepší se o možnostech pobavit s lidmi, kteří v dané místnosti tráví pracovní dobu.

 

Stínění do firmy si vždy nechejte vyrobit na míru

Ať už se nakonec rozhodnete pro kterékoliv stínění do firmy, doporučujeme si ho vždy nechat vyrobit kompletně na míru. Jen tak získáte jistotu, že bude na okně či dveřích správně sedět a že ho nebudete muset obratem posílat na reklamaci.

 

Prodejce vám rád ochotně pomůže se zjištěným správných rozměrů stínicí techniky i s výběrem designu. Hlavu si nemusíte dělat ani s instalací – většina dodavatelů žaluzií a rolet provádí i montáž.

Komentáře

Komentáře