Dražby nemovitostí

Jak vůbec probíhá dražba nemovitostí a z jakého důvodu? Na to se pojďme podívat.

Pokud se podíváme na ceny nemovitostí, tak ty stále rostou. Často se mluví o tom, že se vyplatí kupovat nemovitost právě v exekuční dražbě nemovitostí. A ono to opravdu výhodné je. Odhad nemovitosti určuje počáteční cenu v dražbě (neboli vyvolávací cenu), vyvolávací cena začíná často na 2/3 odhadní ceny nemovitosti. Může se stát, že nemovitost se v prvním kole nevydraží. V tom případě následuje druhé kole, kde často vyvolávací cena začíná na polovině odhadní ceny.

A jestli i dražba má nějaké podmínky? Samozřejmě, že ano. Hlavní podmínkou je dražební jistota, to znamená, že se musí složit určitá částka. Tato částka je určována mnoha okolnostmi, takže nelze obecně určit, jak se tato částka pohybuje. Může se stát, že v dražbě nemovitost „nevyhrajete“, v tomto případě se vrací dražební jistota. Dražební jistota se platí z důvodu toho, aby zájemci mysleli koupi opravdu vážně. Na nemovitost, kterou vydražíte, si můžete vzít hypoteční úvěr, ovšem to nebude tak lehké, jelikož vlastníkem nemovitosti se stáváte až po zaplacení nemovitosti. Východiskem může být to, že budete ručit bance jinou nemovitostí. Nezapomínejte, že každá banka má své metodiky a ty jsou skoro až každý měsíc jiné, takže na individuální žádost můžete dostat hypotéku i bez ručení. Dalším řešením může být neúčelový úvěr, kde je sice vyšší úroková sazba, ale poté se může refinancovat.

V dnešní době už nefungují dražby tak, jak to asi většina zná z amerických filmů, že všichni sedí v jedné místnosti a předhání se, kdo přihodí víc, a nakonec to soudce rozhodne slovem „PŘIKLEPNUTO“. Dnes už vše můžete dělat elektronicky. To znamená, že dražba probíhá z pohodlí domova, kanceláří atd. a účastníci přihazují přes své počítače. Sice se dnes už skoro vše dělá elektronicky, ale podmínkou je ověření totožnosti a složení výše zmiňované dražební jistiny na účet.

Pokud chcete vstoupit do dražby, vždy se předem pečlivě rozmyslete. Není totiž jisté, zda nemovitost koupíte tak výhodně, jak si myslíte. Samozřejmě nemovitost získává ten, kdo zaplatí nejvyšší částku. V dražbě pevná cena neexistuje a velkou roli hrají i emoce. Občas se zájemci nechají unést, a nakonec zaplatí za nemovitost i částku vyšší, než je její odhadní cena. Dražba je vždy veřejná. To znamená, že každý může vidět výsledek dražby.

Do dražby dávají nemovitosti často majitelé, převážně je to z důvodu neschopnosti splácet hypoteční úvěr. Dražebník má na starosti celou dražbu, ručí za přípravu a průběh dražby, aby probíhala v souladu se zákonem. Při každé dražbě musí být vypsána dražební vyhláška, která musí obsahovat všechny zásadní informace jako je například místo a čas konání dražby, cena, identifikace a popis nemovitosti.

Pro zájemce o dražby bude určitě užitečná centrální adresa. To je oficiální informační systém, který je veřejnosti přístupný, a jsou zde uvedeny všechny informace ohledně nadcházejících dražeb.

Dražbu zahajuje licitátor. Zmíní informace o nemovitosti, která se bude dražit, výši minimálního příhozu. Licitátor vždy dává 3 výzvy, než nemovitost někomu přiklepne. Veškeré dražby jsou zaštítěny zákonem o veřejných dražbách. Zákon stanoví, že dražba nemovitosti má být až jako poslední varianta oddlužení. Toto ovšem neplatí v případě dluhů na výživném či jiných dluhů, které můžou být újmou na zdraví.

Pokud je na dražené nemovitosti věcné břemeno, tak to nezaniká. To znamená, že pokud budeme dražit nemovitost, kde jsou ještě například nájemníci, tak nájemníky zůstávají i po dražbě, akorát je povinnost je o tom informovat a oni se na základě toho mohou i odvolat.

Nemovitost nemusíte vidět jen na fotkách, ale zpravidla se dělají 2 prohlídky před dražbou. Bohužel co se týče informací o technickém stavu nemovitost, tak ty se většinou nedozvíte. Před dražbou je tak málo času, že se to s úřady nestíhá vyřídit, takže občas se stane, že zájemce ani neví, o jakou nemovitost se uchází.

V případě, že se Vám povede nemovitost vydražit, tak se připravte, že budete platit 4% daň z převodu, protože tu neplatí prodávající, ale nový majitel z dražby.

Často se stává, že si lidé mylně myslí, že dražba a aukce je to samé. Tak Vás vyvedu z omylu a podívejme se na pár rozdílů.

Prvním rozdílem je to, kdo může tyto dvě akce vykonávat. U dražeb to musí být dražebník, který je zákonem schválený a pověřený Ministerstvem pro místní rozvoj ČR, naproti tomu u aukce Vám stačí volná živnost.

Dalším rozdílem je, že dražba je vynucená z důvodu dluhů a exekuce, aukce je dobrovolná.

Komentáře

Komentáře