Kanceláře k pronájmu jsou stále zapotřebí

Pronájem kanceláří se v posledních letech opravdu rozrostl. Takzvaný coworking, což je pronajímání místa ve sdílených kancelářích, je alternativou pro homeoffice. Tento nápad je dobrým řešením jak pro úsporu financí, ale především lidé netráví čas sami. Ale v praxi jsou stále zavření mezi čtyřmi stěnami. Takže žádná výhra.

Kromě této verze pronájmu kanceláří si velké firmy nechávají pronajímat kanceláře. Pro pár let byly náklady stabilní, ale doba se rázem změnila a lidé se svou filozofií „hamty hamty, ať mám víc než tamti“, došlo k rapidnímu zdražování. Do nákladů se samo sebou promítají ceny energií, servisní poplatky, údržba společných prostor a tak podobně.

Zdražení nájemného

Zdražování nájemného není nic překvapivého. Města zvedla nájemné i u běžných budov, kde bydlí rodiny s dětmi. Podle smluv mohou zvednout každý rok cenu o určité procento, plus inflace. Jenže tato položka může být pro řadu rodin likvidační. A příspěvky na bydlení se lidem nevyplácely. Každopádně, když se podíváme na problém firem, které hledají kanceláře k pronájmu, je zřejmé, že aby nedošlo ke ztrátě zisku, vše zaplatí koncoví zákazníci.

Důvodem skokových zdražování je aplikace inflačních doložek, které nájemci nebrali v potaz. Bohužel v nynější době se z těchto doložek stal velký problém. A aby toho nebylo málo, došlo ke zdražení i dalších položek.

Pokles pronajímání prostor

Aby firmy ušetřily alespoň nějaké drobné, snaží se přicházet s různými nápady. V rámci korononavirové doby, kdy jsme se museli naučit pracovat z homeoffice, se firmy snažily nalákat lidi zpět do budov firem. Ale nyní se potvrzuje, že nejde o levný provoz. Proto buď firmy propouštějí nebo přechází na hybridní model práce. Kola byznysu se musí promazávat dál – a o nic jiného nejde.

Ale firmy budou expandovat i nadále a prostory k pronájmu jsou stále potřeba. Proto se pronajímatelé nemusí bát, že by došlo k výraznému poklesu zájmu.

Zdroj foto: August_0802 / Shutterstock.com

Komentáře

Komentáře