Exekuce nemovitostí je cestou k bydlení za dobrou cenu

Ceny nemovitostí se bohužel už nějakou dobu drží dost vysoko. Podle předpovědí to měla pandemie koronaviru změnit, ale dočkáme se těch změn vůbec někdy? Raději se zaměřte na jiný způsob, jak koupit nemovitost za přijatelnou cenu.

Jednoznačným způsobem, jak ušetřit na nákupu bydlení, je dražba nemovitostí v exekuci. Pokud dražby doposud znáte pouze z amerických filmů, zřejmě se budete dost divit. Dnes totiž nejde o nic nenormálního, dražby se může účastnit každý, a to i online.

Jak se zúčastnit dražby nemovitostí v exekuci?

Prvním úkolem je zjistit, zda se ve vašem okolí nějaká dražba nemovitostí koná. Například v Ostravě pořádá dražby Exekutorský úřad Ostrava ve své vlastní dražební místnosti, do níž se vejde až 40 osob. Kdo preferuje pohodlí vlastního domova, ten se může připojit do e-aukce.

Dražit může jakákoliv fyzická či právnická osoba způsobilá jednat sama za sebe. Dopředu však musíte zaplatit jistinu. Jestliže se vydáte osobně do dražební sítě, exekutorský úřad si od vás jistinu vybere na místě. V případě e-aukce ji složíte předem na účet a před první dražbou budete také muset ověřit svou totožnost přes CzechPOINT. Jestliže nemovitost nevydražíte, peníze z jistiny vám budou samozřejmě v plné výši vráceny.

Jaké nemovitosti končí v exekuci?

Exekuce přichází na řadu v případě, kdy člověk není schopný splácet svoje závazky. Exekutora na něj může poslat věřitel, kterému peníze dluží, někteří se však přihlašují i sami. Sice přijdou o nemovitost, ale vyřeší tím spoustu problémů.

Pokud se domníváte, že se exekuce nemovitostí týká jen problémových občanů, jste na omylu. V exekuci kolikrát končí i vily zámožných podnikatelů. Dražba nemovitostí v exekuci není přehlídka domů ve špatném stavu, ba naopak. V exekuci se navíc neocitají pouze domy, ale také garáže či pozemky.

Zkuste se tedy informovat, zda i ve vašem okolí nevydražíte nemovitost v exekuci za rozumnou částku – ceny bývají zhruba o třetinu nižší. Jestliže ne, nezoufejte. Možná vám vaše sny naplní dražba a exekuce nemovitostí v Ostravě. Tamní exekutorský úřad totiž působí po celé republice.

Komentáře

Komentáře