Levné sedačky – za málo peněz hodně muziky

Sedací soupravy neodmyslitelně patří mezi nezbytné vybavení obývacích pokojů, v mnoha domácnostech pak dokonce tvoří i jejich nepřehlédnutelnou dominantu. Je to právě sedačka, kde celá řada z nás tráví dlouhé hodiny sledováním televize či hraním her na konzoli, a kam kupříkladu usazuje všechny své návštěvy. Její výběr tedy rozhodně není radno podceňovat a všechna snaha by při něm měla směřovat jen a pouze ke zvolení kvalitní a pohodlné sedací soupravy. To ovšem neznamená, že je do jejího nákupu nutné investovat desetitisíce, i za pár tisíc Kč se dá totiž dobře pořídit, některé levné sedačky nabízejí opravdu perfektní komfort. Z jakých sedaček lze tedy konkrétně vybírat?

Prvně si je třeba rozmyslet to, jak budete sedačku využívat, a až dle toho zvolit její typ. V případě, že vám bude sloužit výhradně pro výše zmiňované účely, tj. sledování TV, hraní her a usazování návštěv, tak vám bohatě postačí klasická sedací souprava, třeba ta rohová či ve tvaru do písmene U. Tyto sedačky jsou masově rozšířené a nenáročné na výrobu, nikoho tedy asi nepřekvapí fakt, že tvoří naprostou většinu z nabídky levných sedacích souprav. Nicméně ani pokud nehledáte sedačku čistě jen na sezení a lenošení, ale rádi byste s její pomocí vyřešili přespávání či uskladňování věcí, nemusíte zoufat, neboť k sehnání jsou i levné sedací soupravy s úložným prostorem nebo ty s rozkladem na lůžko. Zajímavým kompromisem jsou pak sedačky s polohovatelnými komponenty (opěrky, výsuvy apod.).

Z materiálů převládá jednoznačně látka

Když máte úspěšně vybrán typ, nastává nejvyšší čas se přesunout k výběru designu a materiálu, leč první z těchto kritérií je dosti subjektivní, proto vás upozorníme jen na jediné – nikdy nedovolte, aby design sedačky byl vybrán na úkor pohodlí. Co se týče materiálů, tak u levných sedacích souprav zcela jasně dominuje látka. Látkové sedačky se krom nízké ceny vyznačují dále taktéž tím, že jsou nesmírně vděčné na údržbu a příjemné na dotek. Naopak drobnou nevýhodou je jejich lehce nižší, nicméně stále dostačující, životnost v porovnání například s koženými sedačkami. Ty jsou však několikanásobně dražší. Cenově někde mezi těmito dvěma materiály se pak nachází koženkové sedačky, s nimiž se lze hojně setkat kromě obývacích pokojů kupříkladu i v kancelářích.

Tak trochu v duchu hesla „Nesuď knihu podle obalu“ by se ani sedačky neměly soudit čistě podle zevnějšku. Při jejich výběru je tedy třeba jít i více do hloubky a zaměřit se na to, z čeho je vyrobena kostra sedací soupravy. Ta v případě levných sedaček bývá nejčastěji zhotovená z dřevotřísky a kovu, což jsou oba plně vyhovující materiály. Naopak vám doporučujeme, abyste se drželi dále od plastových konstrukcí, ty totiž mají mizernou životnost.

Komentáře

Komentáře