Pojištění domácnosti v číslech

Pojištění domácnosti online je pohodlnou cestou, jak se krýt pro možná rizika, která ohrožují naše domy a byty. O tom, že má opravdový smysl, svědčí i průzkum agentury NMS Market Research pro Českou asociaci pojišťoven. Dle tohoto průzkumu se totiž asi třicet procent Čechů bojí toho, že ztratí střechu nad hlavou. Není divu, i letní bouřka se může proměnit v peklo, jak dokazují snímky z poničeného řeckého poloostrova Chalkidiki. Naše domy a byty přitom zdaleka neohrožuje pouze bouřka, vítr, déšť nebo kroupy.

Každý dům i byt by měl mít své pojištění

V České republice je více než 1,5 milionu rodinných domů a 4,1 milionu bytových jednotek. Jak domy, tak byty přitom před živelnými i dalšími pohromami chrání pojištění nemovitosti či pojištění domácnosti, resp. pojištění domácnosti online.

Zmiňovaný průzkum odhalil, že mnoho lidí nezná rozdíl mezi pojištěním nemovitosti a pojištěním domácnosti. Z průzkumu šlo o 12 % dotazovaných. Přitom to není nic složitého. Pojištění nemovitosti se týká nemovitosti jako takové, tedy stavby a jejích součástí. Jde především o obvodové zdi, fasádu, okna, dveře nebo střechu. Pojištění domácnosti se vztahuje k movitému majetku a vybavení domácnosti. Jde především o nábytek a spotřebiče, osvětlení, také koberce, textilie, lůžkoviny, užitkové sklo, prádlo a ošacení, obuv, knihy, kosmetiku, potraviny, hračky, školní potřeby, zařízení dílny, sportovní potřeby, hudební nástroje aj.

Pojištění nemovitosti nebo pojištění domácnosti?

Pokud je třeba rozlišit, co se týká pojištění nemovitosti a co pojištění domácnosti, pomůckou je obrátit dům či byt vzhůru nohama. Co se převrátí, náleží k pojištění domácnosti. Co zůstane na původním místě, například podlahy, radiátory, vestavěné skříně apod. pokrývá pojištění nemovitosti. Vždy však pochopitelně záleží na konkrétní pojišťovně a sjednaných podmínkách v pojistné smlouvě. Nápovědou je i pojištění domácnosti kalkulačka…

Na pojištění nešetřete

Průzkum České asociace pojišťoven přinesl také číslo definující počet českých domácností bez sjednaného pojištění. Údajně jde o třetinu českých domácností. Třetina domů a bytů nemá sjednané ani pojištění nemovitosti, ani pojištění domácnosti. Ty další, které pojištění sjednané mají, ho však nezřídka mají sjednané nevhodně nebo nedostatečně.

Lidé se snaží minimalizovat výši pojistného, tak mají tendence podhodnotit cenu svého majetku. Sníží tak možná pojistné, ale v případě pojistné události budou litovat. Aby pojištění plnilo svůj účel, musí být hodnota majetku v pojistné smlouvě reálná. Ušetřit na pojištění umožňuje pojištění domácnosti kalkulačka, která pomáhá vybrat optimální variantu pojištění.

Komplexní pojištění domácnosti

Komplexní pojištění domácnosti s ochranou před přírodními živly, zloději i vandaly nabízí pojišťovna Generali. S pojištěním získáte i služby domácí asistence zdarma, dokonce je můžete i rozšířit prostřednictvím doplňkového připojištění. Pojištění můžete doplnit také o pozáruční servis spotřebičů, IT asistenci, cykloasistenci nebo občanskou odpovědnost.

Komentáře

Komentáře