I malé kuchyně v paneláku jde zařídit prakticky

Většina hospodyněk, které rády vaří a pečou, sní o prostorné kuchyni s dostatkem místa pro vaření, ale i všechny suroviny, nádobí a další vybavení. Komu se poštěstí mít velkou kuchyň, skutečně si tohle všechno může dopřát. Ten, kdo je omezený malou místností například v paneláku, to lze mít také. Musí však o něco více přemýšlet.

Existují tipy, jak uspořit místo, zařídit kuchyni v paneláku prakticky, a přitom nemuset nic vynechávat. My jich pro vás pár máme.

Spotřebiče: Multifunkční, vestavěné a jen ty nutné

Víte, co zabírá v kuchyni hodně místa? Spotřebiče. To máte troubu, varnou desku, myčku, mikrovlnku, kuchyňského robota, kávovar, mnohdy bývá v kuchyni i pračka. Opravdu ale tohle všechno potřebujete? Třeba kávovar nutností určitě není. Trouba může být zároveň mikrovlnkou. A čtyři plotýnky na varné desce využijete málokdy.

Úložný prostor: Výsuvný a do výšky

Hodně místa zaberou otevřená dvířka od skříňky, proto se zamyslete nad výsuvnými mechanismy. U malé kuchyně se také zkuste orientovat vertikálně, tedy umisťovat skříňky a police spíš do výšky než do šířky.

Barvy: Ideálně světlé

Malou místnost opticky rozšíříte, pokud použijete světlé odstíny kuchyňské linky, obkladů a zdí. Jestli se vám tedy líbí černá, byť malá kuchyňská linka, raději na ni zapomeňte a místo toho si vyberte světlé dřevo či nějakou pastelovou barvičku.

Rozvržení výbavy: Chytře vymyšlené

V malé kuchyni je někdy problém se pohybovat. Zkuste se tedy zamyslet, vešli by se do ní vůbec dva lidé? Co kdyby jeden chtěl stát u dřezu a druhý u plotýnky? Tím se mimochodem dostáváme k jednomu známému pravidlu, že dřez by nikdy neměl být těsně vedle varné desky, vždy je třeba dodržovat aspoň 60cm mezeru.

Ať už vás čeká zařizování kuchyně do L nebo jen malé místnůstky, zkuste si vzít k srdci některé z těchto tipů, případně se inspirovat u odborníků. Nahlédněte například na kuchyně Gabon od brněnské firmy, která se na zařizování malých kuchyní specializuje.

Komentáře

Komentáře