Hypotéky: změny a rady

Uvažujete o koupi bytu či domu? Pozor, pro zájemce o hypoteční úvěr jsou už přísnější kritéria. Hypotéku už nedostane každý. Česká národní banka zpřísnila pravidla pro klienty i z důvodu zdražování bytů, a to především v našem hlavním městě – v Praze.

Od 1. 4. 2017 přišel v platnost nový zákon, který se týká právě kritérií pro získání hypotéky. V prosinci roku 2016 banky nabízely klientům až rekordně nízké úrokové sazby, které se pohybovaly okolo 1,39 %. Další podstatnou změnou je to, že klient si už nemůže půjčit od banky 100% hodnotu nemovitosti (tzn. 100 % LTV = poměr mezi hypotečním úvěrem a zástavní hodnotou nemovitosti).

Bohužel spousta lidí na tyto změny nebyla připravená. Nemají našetřené dostatečné prostředky k tomu, aby si mohli pořídit své vysněné bydlení.
Úrokové sazby se aktuálně pohybují okolo 2 %. Maximální LTV může dostat klient 85 %. Ukážeme si to na příkladu. Pokud si chceme pořídit byt za 1 milion korun. Banka nám půjčí 850 000 Kč a 150 000 Kč musíme mít z vlastních prostředků. Jak už jsem zmiňovala, lidé většinou žádné prostředky navíc nemají. Dá se to řešit i jiným způsobem – úvěrem ze stavebního spoření. Jediný problém u tohoto úvěru je vyšší úroková sazba. Pohybuje se zhruba kolem 4 %. Pro lidi je to sice méně výhodné, ale řeší to problém s nedostatečnými vlastními prostředky.

Česká národní banka bohužel chystá další zpřísnění na téma hypotéky. Bude se týkat hlavně příjmu žadatelů. Podmínky na výši příjmu se pravděpodobně až zdvojnásobí. Například na pětimilionovou hypotéku nám stačí příjem kolem 35 000 Kč. Pokud ČNB zasáhne, a ještě zpřísní pravidla, tak žadatel na 5 milionovou hypotéku bude potřebovat příjem kolem 70 000 Kč.

A kam pro rady? Za mě jednoznačně za finančním poradcem. Finanční poradce má nabídky od všech bank na finančním trhu a má přehled o tom, která banka má nejvýhodnější úrokové sazby, odhady zdarma a různé akce, kde můžete ušetřit spoustu peněz. Finanční poradce Vám ušetří hlavně čas, ale i peníze.
Pokud tedy váháte, zda s hypotečním úvěrem ještě počkat, tak moje rada je nečekat. Opravdu do budoucna úrokové sazby půjdou nahoru a kritéria pro získání úvěru se budou zpřísňovat.

Pokud ještě nemáte svůj domov, který byste mohli pomocí hypotéky financovat, najdete ho na VideoBydlení.cz

Komentáře

Komentáře