Výhody měsíční dálniční známky: Flexibilita a pohodlí pro vaše cesty

Měsíční dálniční známky jsou ideální volbou pro řidiče, kteří potřebují flexibilní možnost pro střednědobé cestování po dálnicích. Tato známka je platná po dobu jednoho měsíce a poskytuje řidičům mnoho výhod, které ocení zejména během delších dovolených, obchodních cest nebo při využívání dálnic jen v určitém období roku.

Výhody měsíční dálniční známky

  1. Flexibilita a nastavitelnost Měsíční dálniční známka nabízí jedinečnou výhodu v podobě nastavitelného data začátku platnosti. Řidiči si mohou zvolit, zda platnost známky začne ihned po zakoupení nebo v předem určený den. Tato možnost umožňuje lepší plánování cest a přizpůsobení známky individuálním potřebám každého řidiče.
  2. Ekonomická výhodnost Pro ty, kteří potřebují dálnice využívat pouze omezenou dobu, je měsíční známka ekonomicky výhodnější než celoroční varianta. Měsíční dálniční známka cena – se liší podle typu paliva:
  • Standardní palivo (benzín, diesel, LPG): 430 Kč
  • Zemní plyn (CNG) a biometan (BioCNG): 210 Kč
  • Plug-in hybrid (CO₂ do 50 g/km): 100 Kč
  • Bateriový / vodíkový elektromobil (CO₂ = 0 g/km): 0 Kč
  1. Pohodlné cestování bez pokut S platnou měsíční dálniční známkou se řidiči vyhnou pokutám za neplatnou dálniční známku. To přispívá k pohodlnějším a bezstarostnějším cestám po českých dálnicích.

Jak koupit dálniční známku pro rok 2024

Od roku 2024 již nelze zakoupit dálniční známku ve formě nálepky. Elektronickou dálniční známku lze zakoupit třemi způsoby:

  1. Na státním webu eDalnice.cz
    • Tento web je určen pro koupi známky, kde lze platit platební kartou nebo bankovním převodem. E-shop umožňuje i hromadný nákup pro fleet manažery nebo podnikatele.
  2. Na pobočkách České pošty a čerpacích stanicích EuroOil
    • Pro vyhledání nejbližšího prodejního místa můžete použít mapu obchodních míst dostupnou online.
  3. V samoobslužných kioscích
    • Tyto kiosky jsou umístěny především u hraničních přechodů a jsou určeny hlavně pro zahraniční řidiče. V ČR je jich zatím pouze pár.

Kdo musí mít dálniční známku?

Dálniční známku si musí koupit každé motorové vozidlo, které má nejméně čtyři kola a jehož celková hmotnost nepřesahuje 3,5 tuny. Tato povinnost se vztahuje na většinu osobních automobilů, dodávek a lehkých nákladních vozidel, která využívají české dálnice.

Která vozidla jsou od poplatků osvobozena?

Od poplatků jsou osvobozena vozidla:

  • Na elektrický nebo vodíkový pohon.
  • Vozidla přepravující těžce zdravotně postižené osoby (pokud mají příslušný průkaz).
  • Historická vozidla s příslušným označením.

Motocykly a přípojná vozidla dálniční známku nepotřebují. Vozidla s hmotností nad 3,5 tuny platí dálniční poplatky formou elektronického mýtného.

 

Měsíční dálniční známka představuje skvělou volbu pro řidiče hledající flexibilní a ekonomické řešení pro cestování po českých dálnicích. Její výhody v podobě nastavitelného data platnosti, ekonomické výhodnosti a ochrany před pokutami činí tuto známku ideální volbou pro mnohé motoristy. Elektronická dostupnost a různé možnosti nákupu dále zvyšují pohodlí pro uživatele.

Komentáře

Komentáře