Kolik stojí maďarská dálniční známka?

Dovolená je pro mnohé z nás očekávaným obdobím odpočinku a relaxace. A i když někteří lidé rádi tráví dovolenou v pohodlí svého domova, jiní zase touží po dobrodružství a rádi se vydávají na cesty za poznáním nových míst a kultur. Pro ty, kdo mají rádi cestování a láká je objevování nových zemí, je Maďarsko jednou z atraktivních destinací střední Evropy.

Cestování do Maďarska nabízí nespočetné množství výhod a lákadel. Tato země je známá svou bohatou historií, kulturním dědictvím a malebnými krajinnými scenériemi. Maďarsko láká návštěvníky svými malebnými hradními městy, termálními lázněmi, krásnými jezery a úchvatnými vinicemi. Navíc je to země bohatá na gastronomické zážitky, kde si můžete vychutnat tradiční maďarské pokrmy a vinařské speciality.

Při cestování do této země si můžete zachovat komfort a nezávislost díky svému vlastnímu vozidlu a využít moderní a dobře udržovanou dálniční síť. Aby však vaše cesta byla bezproblémová a bez rizika nepříjemných situací na maďarských dálnicích, je nezbytné pořídit si elektronickou dálniční známku, tzv. e-známku.

Elektronická dálniční známka v Maďarsku je povinná pro všechna vozidla, která se budou pohybovat po zpoplatněných dálnicích a rychlostních silnicích. Jedná se o moderní a pohodlný způsob, jak platit za užívání silnic, a umožňuje vám vyhnout se zbytečným zdržením na pokladnách a hraničních přechodech.

Kolik stojí maďarská dálniční známka?

Ceny e-známek se liší v závislosti na délce platnosti a kategorii vozidla. Pro rok 2023 platí následující orientační ceny e-známek v Maďarsku:

  • 10 denní e-známka:
    • Kategorie D1 (osobní automobily do 3,5 t s kapacitou do 7 osob a jejich přívěsy): 5 500 Ft
    • Kategorie D2 (vozidla, která nepatří do jiných kategorií a nesplňují podmínky pro mýtné): 8 000 Ft
    • Kategorie B2 (autobusy s více než 9 trvalými sedadly včetně řidiče): 17 730 Ft
    • Kategorie U (přívěsy a přípojná vozidla kategorií D2 a B2): 5 500 Ft
  • Měsíční e-známka:
    • Kategorie D1: 8 900 Ft
    • Kategorie D2: 12 600 Ft
    • Kategorie B2: 25 150 Ft
    • Kategorie U: 8 900 Ft
  • Roční e-známka:
    • Kategorie D1: 49 190 Ft
    • Kategorie D2: 69 830 Ft
    • Kategorie B2: 228 850 Ft
    • Kategorie U: 49 190 Ft

Kdy je nutné koupit dálniční známku?

Dálniční známku je nutné pořídit před vjezdem na zpoplatněný úsek maďarských dálnic a rychlostních silnic. Nákup e-známky je povinný a je důležité si ji zajistit včas, aby se předešlo nepříjemnostem a případným pokutám.

Jak mohu platit?

Platba za e-známku je možná online na oficiálních webových stránkách https://cz.autovignet.hu. Na této webové stránce můžete jednoduše vyplnit potřebné údaje o vozidle, délce platnosti e-známky a provést platbu pomocí platební karty.

Jak mohu obdržet fakturu?

Po zakoupení e-známky obdržíte na svůj e-mail potvrzení o zakoupení, které slouží jako faktura.

Jaká je moje kategorie vozidla?

Kategorie vozidla závisí na typu vozidla a jeho technických parametrech. Pro správnou kategorizaci vozidla je důležité zkontrolovat údaje v osvědčení o registraci vozidla, zejména pole J (kategorie vozidla), F.1 (maximální přípustná celková hmotnost) a S.1 (počet přepravovaných osob).

Co dělat v případě nesprávné SPZ, doby platnosti nebo nesprávné kategorie poplatku?

V případě, že jsou na e-známce uvedeny nesprávné údaje o vozidle, je důležité neprodleně kontaktovat poskytovatele e-známek a upravit si potřebné informace.

Ať už si zvolíte dovolenou v pohodlí svého domova nebo zatoužíte po dobrodružství na cestách, Maďarsko nabízí mnoho a zážitků pro každého. A s elektronickou dálniční známkou se můžete bezstarostně vydat na cestu a vychutnat si krásy této fascinující středoevropské destinace.

Komentáře

Komentáře