Jak prodat byt a na co vše si dát pozor?

V případě, že jste se rozhodli pro prodej bytu, který už nehodláte nadále využívat, je nutné se připravit na to, že vás čeká poměrně problematické vyřizování. Zvláště tehdy, budete-li se celou akci snažit provést vlastními silami, tedy bez pomoci realitní kanceláře. Vyplatí se to?

Prodej bez realitky nemusí být tak výhodný, jak se zdá

Na první pohled se může jevit prodej bytu bez realitky jako ideální řešení, protože nemusíte platit poplatky a provize za služby kanceláře. Stačí si ale uvědomit, kolik úskalí na vás v tomto případě čeká.

Především si musíte zajistit, aby někdo o váš byt projevil vůbec zájem. Vždy je zapotřebí nejprve provést odhad nemovitosti. Právě odhad ceny nemovitostí je přitom jednou ze služeb, které jsou při spolupráci s realitkou už zajištěné, takže ji nemusíte řešit sami.

Další problém pak při snaze o prodej nemovitosti svépomocí nastává s podáním inzerátů. Za ně musíte platit, což vás stojí další náklady. V neposlední řadě, když už konečně najdete kupce, nezapomeňte na návrh na vklad a daň z prodeje nemovitosti, jinak nesplníte zákonné požadavky. S realitkou je vše přeci jen o trochu snadnější.

Spolupráce s realitkou bez provize? Ano, jde to!

Provize realitní kanceláře je však úskalím, které může mnoha lidem vadit. Jak tedy problém vyřešit? Ideální je, pokud si najdete společnost, jež vám pomůže i bez provize a poplatků. Ty totiž převede na kupujícího. Jde o velmi výhodné řešení pro obě strany. Kupující získá nový byt a vy jako prodávající nemusíte utrácet zbytečně peníze za služby realitky. Situace je o to výhodnější, pakliže vám firma nabídne výkup nemovitostí za hotové. Peníze z prodeje pak máte rychle k dispozici.

Při prodeji bytu je nutné se držet předepsaných postupů, jinak mohou nastat případné právní spory o vlastnictví, převodu apod. S realitní kanceláří se těchto potíží vyvarujete, protože vás budou zastupovat zkušení makléři.

Zdroje: 

https://www.maxima.cz/blog/bez-realitky-na-co-si-dat-pozor-pri-prodeji-bez-realitni-kancelare/ 

https://www.maxima.cz/blog/vykup-nemovitosti-vykup-domu-a-bytu-za-hotove/

https://www.maxima.cz/blog/navrh-na-vklad-do-katastru-nemovitosti-jak-ho-spravne-podat/

Komentáře

Komentáře