Tip na netradiční dárek – imitace kamene

Vánoce jsou za dveřmi, a pokud stále tápete v tom, jaký že netradiční dárek letos koupit svým blízkým, máme pro Vás zajímavý tip. Jestliže patříte spíše k těm, kteří kupují raději praktické dárky, které mají životnost v řádech až desítek let, pak je tento článek přesně pro Vás.

Média jsou plné toho, že letošní Vánoce budou ve znamení dárků, které nějakým způsobem zkrášlí bydlení. My pro Vás máme inspiraci a to – obklady imitace kamene. O co se jedná? V podstatě jde o dekorativní obklad, který může být vyroben z kompozitního betonu nebo lehčené sádry. Jedná se o přesný odlitek přírodního kamene ve formě obkladového prvku. Díky tomu, že to je odlitek z formy, tak je dosaženo 3D plastického vzhledu, který v jiných výrobních postupech nemůže vzniknout.

Pojďme si rozebrat oba typy imitací.

Sádrové obklady nesou obrovskou výhodu ve své nízké váze. Proto se hojně využívají při montáži na nepříliš nosné konstrukce, jako jsou sádrokartony, tenké příčky a podobně. Sádra je příznivá v tom, že působí velice hřejivě a útulně. Také se krásně zpracovává. Je totiž měkká a dá se řezat i běžnou pilkou na dřevo. K montáži tedy nepotřebujete v podstatě ani elektřinu. Nevýhoda spočívá ve vlastnostech sádry, což je absentující odolnost vůči vodě a malá míra otěruvzdornosti.

Naproti tomu betonové obklady vynikají právě ve své houževnatosti a tedy tvrdosti. Což oceníte všude, kde se hodně chodí, nebo se něco děje. Obklady z betonu se třeba dají použít i v kuchyni nebo na tolik oblíbené obložení krbu. Jsou totiž snadno omyvatelné, a tudíž lze počítat i s těmito využitími. Beton oproti sádře můžete použít i na exteriérové aplikace v rámci fasády, plotu, pergoly a podobně. Na zpracování jednotlivých obkladů už však budete potřebovat pilu s diamantovým kotoučem (například uhlovou brusku – flexu).

Nespornou výhodou imitací kamene je jejich neskutečná variabilita designu. V podstatě na trhu najdete všechny odstíny, které si dokážete představit. Ty si pak můžete volit podle různých stupňů plastičností (textur). Dá se tedy říct, že si každý může najít ten svůj vyvolený obklad, který mu bude do interiéru ladit a bude působit se zbytkem domácnosti kompaktně.

Komentáře

Komentáře