Chcete zateplit rodinný dům? Podívejte se, jak na to

V současné době se stále více majitelů rodinných domů pouští do rekonstrukce fasády, konkrétně do zateplení, neboť se jím minimalizují náklady na vytápění a zkrátí se topná sezóna. Zateplení domu také omezí kondenzaci vodní páry na stěnách, celkově prodlouží životnost konstrukce nemovitosti a eliminuje výskyt plísní na stěnách. V neposlední řadě zvýší hodnotu rodinného domu a zlepší jeho vzhled.

Po zateplení si můžete nechat změřit průvzdušnost obálky budovy a nechat vypracovat energetický posudek, abyste zjistili, jak je vaše zrekonstruované obydlí úsporné. Jedná se o takzvaný blower door test, jenž se používá zejména v rámci realizace nízkoenergetických objektů. Odborník, který měření provádí, zjistí těsnost obálky budovy, tedy zda rodinný dům splňuje podmínky na minimální energetickou ztrátovost.

Jaké jsou možnosti zateplení?

Stavební průmysl je vskutku rozmanitý. Zateplení fasád se tedy provádí různými materiály – pěnovým polystyrenem, grafitovým polystyrenem, minerální vatou, celulózou, dřevovláknitými deskami a slámou.

Pěnový polystyren

Snad nejpoužívanějším materiálem je pěnový polystyren, jehož instalace je jednoduchá. Potěší vás také poměr kvalita – cena. Dávno jsou pryč doby, kdy se používal tenký pěnový polystyren, neboť se o daném materiálu říkalo, že je nedostatečně propustný. V moderním stavebnictví se využívají stále větší tloušťky izolace, aniž by hrozila kondenzace.

Grafitový polystyren

Grafitový polystyren je o něco dražší, nicméně pyšní se lepšími izolačními vlastnostmi. Ovšem na druhou stranu je jeho nevýhodou větší tepelná roztažnost, a proto je nezbytné stínění proti slunci.

Minerální vata

Za jeden z nejlepších fasádních izolantů je považována minerální fasádní vata vyrobená z kamenných vláken. Chlubí se velice dobrou paropropustností a perfektními tepelněizolačními vlastnostmi. Dalšími vlastnostmi minerální vaty jsou nehořlavost a dobrý akustický útlum. Ovšem na druhou stranu má vyšší objemovou hmotnost a její instalace není tak jednoduchá jako u předchozích dvou variant.

Celulóza

Celulózová izolace je přírodní tepelná izolace obvykle z recyklovaného papíru. Často se instaluje foukáním do konstrukce (třeba mezi stropní trámy).

Dřevovláknité desky

Dřevovláknité desky je izolační zateplovací materiál, jenž je vychvalován pro svou ekonomičnost a ekologičnost.

Tloušťka izolace

Tloušťka izolace bývá většinou podceňována, a potom jsou opravy příliš nákladné, a tak se zateplení rodinného domu značně prodraží. Stavební společnosti většinou používají tenké polystyreny, nicméně bez žádoucího efektu.

Dotace

V rámci dotačního programu Nová zelená úsporám můžete část nákladů získat zpět, a to na zateplení obvodních stěn, střechy, stropu a podlah, ale také na výměnu oken a dveří, odborný posudek a technický dozor, zelenou střechu, venkovní stínicí techniku a využití tepla z odpadních vod.

Komentáře

Komentáře