Feng shui aneb zdravé bydlení

Je více než 3000 let známo, že domov bezprostředně ovlivňuje naše chování, zdravotní stav, vytváří mentální vzor. Čínská filozofie Feng shui spočívá v harmonizaci tohoto prostředí. Tato nauka vám napoví, jak umístit dům a následně předměty v něm, abyste získali pocit štěstí, ucítili rovnováhu a byli plní sil.

Voda a vítr v hlavní roli

Učení Feng shui v překladu znamená vítr a voda, neboť tyto dvě složky ovlivňují krajinu kolem nás. Z toho důvodu nás filozofie učí, že v našem domově by mělo být dostatek prostoru a zároveň dynamických kontrastů v podobě světla a stínu, tvrdého a měkkého, otevření a uzavření, výhledu a opory. Vlivem těchto faktorů je poté ovlivňována naše mysl a celkový pohled na svět.

Zaměřeno na pozemek

Pokud máte možnost vybrat si tvar pozemku, preferujte pravidelný geometrický tvar, kterým je čtverec nebo obdélník. Nauka Feng šuej říká, že dům má mít dostatečný výhled a orientaci na jih, jihovýchod či jihozápad. Rozhodněte se vyhněte rušným místům, vedení vysokého napětí nebo telefonním vysílačům. Stručně řečeno, měly by být potlačeny všechny negativní vlivy, jež narušují naše místo pro odpočinek.

Jak by měl vypadat interiér?

Zdravé bydlení myslí na všechny domovní prostory. Co se týče vstupních prostor, upřednostňovány jsou větší dveře rámované dvěma kameny nebo květináči. Pozornost věnujte zrcadlu, které by nemělo být hned naproti dveřím, neboť odráží energii a nepouští ji do domu. V kuchyni se zaměříme na sporák jako synonymum ohniště. Z toho důvodu ho umístěte doprostřed dění. Ložnice je samozřejmě nejklidnější místností v domě. Proto se zde vyvarujeme nadbytečnému množství elektronických zařízení. Na stejném principu se doporučuje zařídit též pracovnu. Obývací pokoj je především místem setkání, z toho důvodu bude vzdušný, bez zbytečného zatížení nábytkem.

Komentáře

Komentáře