Jak vybrat byt k pronájmu v Opavě – cenné rady, doporučení a na co si dát pozor při výběru pro nové potencionální nájemníky

Pokud máte potíže a otázky s tím, jak vybrat byt k pronájmu v Opavě, rádi Vám v tomto článku pomůžeme a poradíme. Všeobecně je známo, že ceny nemovitostí neustále rostou a predikce do budoucna je taková, že budou růst i nadále. Důvodem je především nedostatečná výstavba nových bytů. Většina lidí tedy nemá na to, aby si koupili svůj vlastní byt. Stále více lidí (především mladých rodin) tak musí situaci řešit pronájmem. A i přestože to není ideální způsob bydlení, mladí lidé (a kolikrát i starší lidé) nemají na výběr. Situace je podobná po celé České Republice a ne jinak tomu je i v severomoravské Opavě. Pokud řešíte palčivou otázku pronájmu bytu v této oblasti, máte štěstí, že jste narazili na tento článek, neboť se dozvíte několik rad a doporučení, jak postupovat při výběru.

Jak vybrat byt k pronájmu – zjistěte si nejdříve všechny dostupné informace

– 1.) Jako první ze všeho si udělejte seznam všech mediálních zdrojů, které nabízejí byty na pronájem. Nejvíce toho najdete samozřejmě na internetu, existují desítky stránek, které nabízejí volně dostupné byty v této lokalitě.

– 2.) Také čtěte místní deníky, noviny a informační letáky, mohou zde být nabídky, které se na internetu neobjeví.

– 3.) Po městě se navíc nachází mnoho inzertních ploch, kde pronájemci nabízí své volné plochy. Čím víc informací si zjistíte, tím lepší výběr budete mít.

Na co si dát pozor při výběru

Základem je dobře sjednaná nájemní smlouva. Náhoda je blbec a i Vy můžete v Opavě narazit na pronájemce, který Vás bude chtít oškubat, kde to bude možné. Dávejte si například bacha na to, co vše je zahrnuto v poplatcích. Někteří pronajímatelé rádi zahrnují do poplatků fond oprav, ovšem ten má hradit právě pronajímatel.

Zjistěte si dostupné informace o vlastníkovi bytu

Určitě si sežeňte i reference o pronajímateli, pokud jsou dostupné. Nebo se klidně ptejte svých známých a kamarádů. Třeba už s daným pronájemcem měli zkušenost a mohou Vám poradit.

Kontrolujte zálohy na vyúčtování služeb

Vyúčtování služeb zahrnuje vodné a stočné, dodávky tepla a elektřiny, odvoz komunálního odpadu a poplatky zahrnující používání výtahů, sklepů apod. I zde pečlivě sledujte ceny jednotlivých položek. Zkuste si vyžádat, jaké byly ceny služeb u předchozích nájemníků, nebo v předchozích letech. Může se stát, že po Vás nájemce bude chtít přehnaně vysoké zálohy, které budou mnohem vyšší, než byly u předchozích nájemníků

Nejoblíbenější lokality v Opavě

Nejvyhledávanější oblastí k pronájmu bytů v Opavě je část Kateřinky, která má výhodu v blízkosti k centru a městským sadům. Nejvíce se zde pronajímají byty 1+1, když nejlevnější garsonku seženete i pod 5 000 Kč, naopak u moderních bytů 3+1 dáte jenom za nájem i kolem 16 000 Kč. Další oblíbenou lokalitou jsou Kylešovice, kde sice některé byt nejsou tak blízko centru, za to je zde větší klid. Byty jsou většinou 2+1 a 3+1, bývají velice prostorné (okolo 60-80 m2) a ceny za nájem se pohybují okolo 10 000 Kč.

Další oblíbené městské části

Mezi další hrst oblíbených lokalit patři byty u městského hřbitova, které se nacházejí na ulicích jako jsou Nerudova, Čajkovského, Purkyňova, Englišova, nebo Elišky Krásnohorské. Například na ulici Englišova můžeme nalézt prostory k pronájmu kolem 50 m2 za 6 000- 7 000 Kč.

Pokud nechcete do paneláku, najdete v Opavě i cihlové domy

Pro tuto variantu hledejte na ulicích Zacpalova, Denisovo Náměstí, Na rybníčku, Joy Adamsové. Cihlové domy se nacházejí v blízkosti Slezské Univerzity, což je oblíbená destinace pro vysokoškolské studenty. Byt 1+1 v této oblasti se dá sehnat za přijatelných 6 200 Kč měsíčně

A teď se můžete pustit do výběru nového bydlení v podnájmu! Důležité je i nasbírat co nejvíce informací od svých přátel, známých, abyste byli pokud možno co nejvíce v obraze. A jestli máte nějaké rady a tipy, nebo víte, které realitní kanceláře jsou v Opavě nejlepší, určitě nám zanechte komentář.

Komentáře

Komentáře