Na výběru osvětlení pro děti si dejte záležet

Výběr správného osvětlení pro dítě je nesmírně důležitý. To nesprávně zvolené jim v lepším případě způsobí bolesti hlavy, v tom horším nenávratně poškodí zrak.

V podstatě vybíráme osvětlení pro batolata, předškoláky a školáky. Každý věk si vyžaduje své, a to především v závislosti na činnostech, jež u nich v dětském pokojíčku převažují.

Osvětlení pro nejmenší

Ti nejmenší netráví své dny za psacím stolem, zato ale si často libují v tzv. nočních výletech za rodiči. Z tohoto důvodu byste do zásuvky v dětském pokojíčku, ale třeba i do chodby měli pořídit speciální LED světlo do zásuvky. Praktická bývají i světla s čidlem, jež se zapnou poté, co se dítě posadí. Hodně dětí se totiž po probuzení rozpláče z čistého strachu ze tmy. Na druhou stranu se mějte na pozoru, aby se lampička nezapínala při každém pohybu a dítě tak zbytečně nebudila. Dětem, které už nenosí plenky, je vhodné nasvítit i celou cestu na toaletu.

Osvětlení pro předškoláky

Odrostlejší děti rády kreslí a malují, ale také si hrají se stavebnicemi a skládají puzzle. A na to vše samozřejmě musí dobře vidět. Základem je tedy jedno centrální osvětlení dětského pokoje doplněné třeba lampičkou připevněnou na zdi či na psacím stolku. Do nočních lampiček je opět vhodné instalovat LED žárovku, jež by měla splňovat dvě hlavní kritéria. Jednak neměla vydávat příliš ostré oslňující světlo a také by se neměla moc zahřívat. Jinak hrozí, že se o ní dítě spálí.

Osvětlení pro děti školou povinné

Děti školou povinné tráví hodně času za psacím stolem. Pracují na domácích úkolech a připravují se na vyučování. A to si samozřejmě žádá kvalitní osvětlení, ideálně se skládající z několika svítidel. Základem je opět centrální svítidlo. Po něm následuje osvětlení dětského pracovního stolu, a to ideálně mírně teplým světlem – velmi praktické jsou lampičky s kloubovým ramenem. Pozor si dejte na ostré zářivky, jež oslňují. Při čtení před spaním velmi dobře poslouží lampička na nočním stolku či na tzv. klip, jehož pomocí je možné je připevnit k hraně stolu či jiného nábytku.

Komentáře

Komentáře