Šest důležitých tipů pro budoucí realitní volbu

Prodej nemovitosti rozhodně není jen o sestavení inzerátu, návštěvy katastru nemovitostí a krátkého jednání s advokátem. Jde o podstatně komplexnější obchod, kterým vás může provést renomovaná realitní kancelář. Pokud jí dáte důvěru, může vyjednat atraktivní kupní cenu a přivést bonitního kupce. Často totiž disponuje interní databází zájemců, která může znamenat rychlou odpověď na vaši otázku ohledně prodeje bytu. Indicií, díky nimž poznáte kvalitu, ale bude mnohem víc. Pojďme si probrat ty nejdůležitější, kterým byste měli ve vlastním zájmu věnovat pozornost.

Prověřte si minulost realitní kanceláře

Každý, kdo dobře prodává a je v tom úspěšný, ví, že jeho reputace je vysoká. A měl by se jí zákonitě pochlubit, protože je to reklama, která je v podstatě zadarmo a klienti ji rádi potvrdí. Realitní kancelář, potažmo její makléři, by měli mít dostatek referencí, co si můžete snadno ověřit, například krátkým telefonátem. Reference si prohlédněte nejen přímo na webu RK, ale také na různých nezávislých portálech a sociálních sítích. Čtěte mezi řádky, každá zpráva se počítá do výsledné mozaiky, která může utvořit váš názor. Pokud je hodnocení málo, případně najdete také řadu negativních ohlasů, nabízí se otázka, jestli nejít raději o dům dál. Prověřit byste si měli i makléře, se kterým chcete jít do akce. Měl by budit důvěru a odpovídat vyčerpávajícím způsobem na vaše dotazy.

Co všechno pro vás v realitce udělají?

Rozsah poskytovaných služeb by měl hrát také roli, ověřte si jej, proto dopředu, ať nejste ve finále překvapení až v době, kdy dojde k obchodu a dostanete účet. Repertoár může být různorodý. A také, realitní kanceláře z principu nemohou mít stejný ceník, panuje mezi nimi totiž konkurenční prostředí. Jaké jsou důležité otázky, které si musíte v tomto ohledu položit? A na co všechno by měl odpovědět makléř?

  • Provize je klasikou. Zahrnuje zpravidla určité procento z celkové prodejní ceny nemovitosti.
  • Poplatek, který se týká marketingu. Inzerát, profesionální fotografie, virtuální prohlídka apod.
  • Platba zahrnující administrativní služby se může objevit také. Jde např. o úřední záležitosti.

Nacenění může být odlišné

Poradenství, jednání s notářem, organizace prohlídek, vytváření inzerátů, to vše může mít velmi odlišnou cenovou hladinu a závisí na mnoha okolnostech. Roli hraje nejen region a typ nemovitosti, ale i další věci. Lepší obrázek získáte, když vše proberete se zástupci několika realitních kanceláří, abyste měli jasnou představu, do čeho přesně jdete. Výše provize nemusí určovat nic podstatného, pokud je nízká a další úkony budete platit dodatečně, možná bude cena za spolupráci s RK úplně jiná, než jste původně očekávali. A pozor, některé služby, které byste ocenili, nemusí být podle předložené zprostředkovatelské smlouvy poskytnuty, nic není automatické. Čtěte vše pečlivě!

Jak vlastně vypadají inzeráty?

Přehledná mapa, video s virtuální prohlídkou, uvedení kontaktu na konkrétního makléře, fotografie, jíž dělal profesionál. Ano, tak vypadá inzerát, na který se každý zájemce rád podívá a vzbudí jeho oprávněný zájem. Oproti tomu inzerce bez kontaktů, krátký a nejasný popis, cena bez poznámky o tom, zda zahrnuje i provizi nebo je uvedena bez ní, to jsou věci, které naznačují, že si na formě inzerátu nedal nikdo opravdu záležet. Realitní kancelář, jejíž prezentaci odbyde jedna fotografie v nižším rozlišení v celém inzerátu, si nezaslouží příliš velkou důvěru, že?

Osobní schůzka s makléřem napoví

Za čtvrté, měli byste se osobně sejít s makléřem a zeptat se ho na konkrétní detaily. Jak by probíhal prodej, co pro vás může udělat a působí na vás už od pohledu seriózně? Pak jste na dobré cestě, ale nezapomeňte na staré heslo o tom, že důvěřovat je dobré, ale prověřovat ještě lepší. Makléř by měl odpovědět na všechny dotazy vyčerpávající formou a vědět, o čem mluví. Baví ho jeho práce? Jedná na rovinu, je vám s ním příjemně? Jinak řečeno, osobní návštěva pobočky vám dá malou nápovědu, další dílek do mozaiky, která utvoří váš celkový názor na realitní kancelář a její práci. Makléř může mít i jistou specializaci, věnuje se pronájmům nebo prodejům rodinných domů. Další se zaměřuje na malometrážní byty nebo komerční nemovitosti, ujistěte se, že jste si vybrali skutečného odborníka.

Kontakty realitní kanceláře hrají důležitou roli

Jedná realitní kancelář jen sama za sebe? Ne, většinou spolupracuje s řadou odborníků. A právě to je otázkou, kterou si musíte pečlivě prověřit. Advokát nebo notář, kteří se postarají o úschovu kupní ceny, stejně jako hypoteční specialista, jenž probere se zájemcem o koupi veškeré klíčové otázky spojené s financováním celé akce, to jsou osoby, které v kontaktech správné RK rozhodně nesmějí chybět. Tým zkušených expertů je na prvním místě, stejně jako například pojištění odpovědnosti.

Exkluzivní spolupráce je důležitá

Když se s makléřem dohodnete na exkluzivitě, zjednodušeně řečeno to znamená, že má větší motivaci investovat čas a peníze do inzerce vaší nemovitosti a shánět kupce za cenu, která byla nastavená jako prodejní. Pokud byste také oslovili více realitek najednou, snažili by se rozvíjet vzájemnou konkurenci. A to jde nejlépe přívětivější cenou pro kupce, takže by vás mohli více tlačit ke slevám, které si vůbec nepřejete. Dát prostor více realitním makléřům naráz je scénář, jenž rozhodně nepřinese žádné ovoce, spíše tomu bude finále naopak!

Komentáře

Komentáře