Zahradní domky patří nejen do zahrádkářské kolonie, ale i k domku

O Češích se říká, že jsou národem chatařů a chalupářů, ale dle mne i národem zahrádkářů. A ono jedno nevylučuje druhé, protože ke každé zahradě patří zahradní chatka. Nepatří jen do zahrádek v zahrádkářských koloniích, ale i k rodinným domům. Zejména k novostavbám a městským domkům, kde nemáme to staré krásné příslušenství, kterým byly stodoly či kolny, a které lze podobně jako zahradní chatku využívat k různý účelům.

zdroj: domky-delta.cz

Zahradní domky: od účelových až po rekreační

Zahradní domek může složit k různým účelům. Ty nejmenší jsou vhodné především pro uskladnění nářadí a drobné zahradní techniky. To vás však nejspíš neuspokojí. Zejména v zahrádkářských koloniích oceníme v domku i zázemí pro vaření, mytí nebo dokonce občasné přespání. Tím už se nám výrazně zvětšuje plocha, kterou by domek měl mít.

Jenomže pojďme dál. Kde na zahradě, a je jedno jestli v zahrádkářské osadě či vedle rodinného domku, uskladnit dřevo pod střechou. I zde se chatka ukazuje jako vhodné řešení, ke kterému lze připojit přístřešek na dřevo. Nebo dokonce pergolu, která nám stíní před sluníčkem, případně nás dokonce ochrání před deštěm. Své místo zde najde sezení i zahradní gril či krb.

Nejen tradiční, ale i moderní

Mnohé z nás, zejména pokud jsme milovníci minimalistického designu, či vlastníme moderní novostavbu v čistých liniích, klasické zahradní domky neuspokojí. Ale pozor, jiní je zas milujeme. Výhodou je, že dnes kromě tradičních srubových dřevěných domků obvykle s lomenou střechou, snadno pořídíte i zahradní domky v moderních liniích. Mají rovnou vyspádovanou střechu a dřevo je natřeno oblíbenými barvami. Třeba žádanou šedou. Moderní vzhled mají i okna nebo dveře zahradního domu. Tato dřevostavba neurazí ani v moderní zahradě vedle architektonicky promyšlené novostavby.

Jak na zahradní domek?

  1. Pozemek nejspíš máte, nezapomeňte ale, že bez souhlasu souseda musíte chatku budovat ve vzdálenosti minimálně 2 metrů od hranice pozemku.
  2. Zahradní domky, pergoly a domky na nářadí nepotřebují před zahájením stavby stavební povolení. Dokonce ani tzv. ohlášku. Někdy se ale musí žádat o územní rozhodnutí či souhlas sousedů. Pořiďte si tedy nákres umístění zahradního domku a jeho popis. Rozhodnutí či souhlas získáte do 30 dnů až 3 měsíců.
  3. Se žádosti o stavbu zahradního domku se obraťte na profesionály. Nenechte si dělat zahradní domek někomu na koleně. Využijte třeba možnost zakoupit typové zahradní domky od společnosti DELTA Svratka. Ta své dřevostavby buduje po celé republice a jde o firmu s bohatu historií a stálými zákazníky.
  4. Domek si pojistěte! Nejen před živly, ale i před vykradením. Vždyť v něm pravděpodobně budete skladovat drahé nářadí a techniku. Pokud máte zahradní domek u domu, zjistěte si, jestli se na něj vztahuje vaše domovní pojistka. Pravděpodobně jej ale budete muset zmínit v pojistné smlouvě.
  5. Dřevěná chatka potřebuje pravidelnou údržbu. Pokud si ji objednáte s povrchovou úpravou, informujte se, jak často je nutné nátěr ošetřovat a jakými prostředky.

DELTA Svratka nabízí i zateplené dřevěné chaty a bungalovy

Vlastnictví zahrady je dnes doslova terno. Nechte si zde vedle svých pěstitelských výpěstků vyrůst i multifunkční dřevěnou chatu nebo bungalov – se zateplením, pergolou a více místnostmi. Pokud vám to prostor zahrady dovolí, získáte z obyčejné zahrady parcelu vhodnou k celoroční rekreaci.

Komentáře

Komentáře