Podnikat nebo se nechat zaměstnat?

Minimálně jednou za život se každý z nás ocitne na takzvané životní křižovatce, kdy musí udělat velké a zásadní rozhodnutí. Tato křižovatka většinou nastává v době, kdy ukončujeme školu a máme vstoupit na trh práce. Každý má ale dvě možnosti. První možností je většinou ta lehčí volba, ta, kde máme jistotu a převážně chodíme s čistou hlavou domů. Ano, mám na mysli zaměstnání. Druhou volbou může být cesta podnikání. Těžší cesta s většími překážkami, které podnikatel musí překonat.

Ať mluvím o základní či střední škole, pokud si ještě vzpomínáte, tak ať to byli rodiče nebo učitelé či profesoři, všichni vás podvědomě vedli na cestu zaměstnání. Není na tom nic špatného. Ale sami si položte otázku, pokud byste ve svém okolí neměli někoho, kdo podniká, vrhli byste se na cestu podnikání?

Samozřejmě, že největší vliv má na nás okolí. Já se vám alespoň trochu pokusím vnuknout myšlenku podnikání.

Musím zmínit, že na to být podnikatelem, se nehodí všichni. Upřímně, někdo pro ty podnikatele musí pracovat a být zaměstnán. Ale to je normální. Je jen na nás, na co se cítíme a k čemu nás to táhne víc.

Pokud se budeme bavit o zaměstnání a o typech lidí, kteří jsou vhodnými kandidáty. Zaměstnání vyhledávají spíše lidé, kteří chodí rádi s čistou hlavou domů, ti, kteří mají pevnou pracovní dobu, většinou jsou to i ty, kteří na sebe neradi berou velkou odpovědnost.

Co se týče podnikání, tak to nelze brát jako práci, ale jako životní styl. Pokud chcete být úspěšný podnikatel, tak tím musíte žít. Neexistuje pro vás pracovní doba, nebudete domů chodit s čistou hlavou a často budete muset vyřizovat telefonáty o víkendy a třeba i o svátky.

U podnikání je jedna věc, kterou musíte na začátku všeho udělat – ROZHODNOUT SE. Musíte si v hlavě nastavit, že to opravdu chcete. Protože váš hlavní nepřítel u podnikání není konkurence nebo kapitál, ale je to vaše hlava, vaše myšlení.

Musíte mít i nějaký nápad či myšlenku. Ale z mého pohledu je tu ještě plno prostoru pro podnikání a různé nápady, stačí být trošku kreativní a rozhlížet se kolem sebe. Co je z mého pohledu ideální, je najít si do businessu nějakého „parťáka“. Ne nadarmo se říká, že ve dvou se to lépe táhne. Ale pro vás to zároveň může být i motivace. Nebo pokud jste se rozhodli, že v podnikání chcete být sólo, tak si najděte někoho, komu byste se chtěli vyrovnat a soustřeďte se na to.

Ale dost s radami, vraťme se k tomu, proč vůbec začít podnikat. Každý to svoje vnitřní PROČ má jiné, proto vy si musíte najít to svoje. Protože chcete něčeho dosáhnout? Protože chcete, aby se vaše děti měly dobře? Protože si chcete dokázat, že na to máte? Protože chcete mít jednou chatu na Bora Bora? Nebo si třeba jen nedokážete představit pracovat pro někoho?

Je jedno, jaké to proč je, ale pro vás musí být tak silné, že to bude váš hnací motor. Když to budete chtít vzdát, tak abyste si vzpomněli, proč jste vůbec začali a donutilo vás to pokračovat.

Pro jaké lidi je vůbec podnikání? Daný člověk musí mít ambice, nemusí být rekordně vysoké, ale musí je mít. Dále musí být vytrvalý. V podnikání se setkáte s mnoha situacemi, kdy nic nebude vycházet, nic nepůjde podle plánu, ale to je ta chvíle, kdy musíte vydržet. Musí být ochotný přijmout podnikání jako životní styl, to znamená, že nebude mít pevnou pracovní dobu, ale na druhou stranu je sám sobě pánem. Nikdo ho neomezuje, nikdo mu neříká, co má dělat. Podnikatel by měl být z části i autoritou, pokud má vést své zaměstnance. Měl by mít smysl pro zodpovědnost, protože veškerou odpovědnost za firmu má právě on.

Ale víte, co je nejdůležitější? Ambice, vytrvalost a to, že chcete. Zbytek se dá naučit.

 

Komentáře

Komentáře