Odhady nemovitostí

Odhad nemovitosti je také jedním z nevyhnutelných, pokud se chystáte žádat o hypotéku. Při výběru banky, u které žádáte, může být i odhad kritériem pro klienta a může rozhodnout o „vítězné“ bance, kam nakonec klient půjde.

Cena odhadu se standardně pohybuje okolo 5.000,- Kč. Ale pozor, většina bank má i takzvané kampaňové akce, kdy klientům nabízí 50 % odhadu zdarma, nebo dokonce celý odhad zdarma.

Dále se banky liší i tím, že některé mají domluvené své odhadce (externí odhadci) a některé banky výběr odhadce nechávají čistě na Vás. Pokud si budete dělat odhady u více odhadců, může se stát, že znalecký posudek bude pokaždé jiný. Proč to tak je? Je to kvůli účelu odhadu, ale zároveň je odhad proměnný s časem. Odhad je potřeba nejen při koupi nemovitosti, ale budete ho potřebovat i například při rozvodovém řízení, kde se rozděluje majetek. Dále i při exekuci nebo při dědictví. Také se ze znaleckého posudku odhadu vypočítává daň z nabytí nemovitosti.

U cen nemovitostí dále rozlišujeme kupní cenu (cena, kterou určí prodávající/realitní kancelář, odhadce na tuto cenu nemá vliv), tržní cenu nemovitosti (ta se pohybuje podle toho, jak si zrovna tu chvíli na trhu nemovitosti vedou, to znamená, že tržní cena musí být úměrná k nemovitostem, které jsou ve stejné lokalitě) a cenu zjištěnou neboli administrativní (ta je určována podle tabulek, které každý rok vydává Ministerstvo financí).

Problém nastává tehdy, pokud znalec nemovitost odhadne pod cenou. To znamená pod kupní cenou nemovitosti. Dnes už banky nedávají 100% LTV (výše úvěru vůči hodnotě nemovitosti), takže riziko toho, že odhad nevyjde tak, jak by měl, je vyšší. Riziko je také vyšší v případě, že na prodeji má provizi i realitní společnost (tzn. kupní cena je vyšší).

Nezapomínejte, že 15% daň se platí vždy z odhadní ceny nemovitosti, nikoliv z kupní.

Dnes už se i najdou tací lidé, kteří se nesvěří do péče odborníků, ale odhad si pokusí udělat svépomocí. Je to také jedna z možností, ale určitě tato možnost neprojde u banky, tam je potřeba odhad znalce. Ale tuto metodu můžete využít, například když budete chtít nemovitost prodat.

Komentáře

Komentáře