Česká republika se chlubí velmi nízkou nezaměstnaností

Firmy v Česku usilují o obsazení 190 tisíc pracovních míst, jenže kdo má o práci zájem, už pracuje. Mimořádně nízká nezaměstnanost brzdí růst ekonomiky. Na řešení této situace se už ale nalézají alespoň krátkodobé řešení, například zaměstnávání cizinců.

Podle statistiků byla nezaměstnanost v Česku v červnu pod třemi procenty, avšak v červenci mírně stoupla na 4,1 procenta. Jde o nejnižší červencové číslo za posledních dvacet let. ČR se blíží ke stavu plné zaměstnanosti, tedy stavu na trhu práce, kdy bude moct pracovat každý, kdo o práci projeví zájem. Takovýto vývoj je příznivý pro zaměstnance, jelikož si budou moci říci o navýšení mzdy, naopak zaměstnavatelé budou mít problémy s růstem nákladů a hledáním hodnotných pracovníků.

Firmy mezi sebou soupeří o zaměstnance

Společnost Yanfeng Automotive Interiors sídlící na Táborsku, která vyrábí plastové a gumové autodíly, potřebuje do konce roku přijmout až 70 pracovníků.

Strojírenská firma Unex je schopna IHNED dát práci dvěma stovkám lidí. Zaměstnává přibližně dva tisíce lidí. Láká na náborový příspěvek a firemní ubytování.

Nouzi o zaměstnance má také další strojírenská skupina Papcel z Litovle. „Počítáme s tím, že firmám, se kterými spolupracujeme, zadáme až 140 tisíc hodin práce ročně. Zvažujeme i možnost vlastní výroby v Asii, jelikož tam nyní získávámevíce zakázek.“ uvedl spolumajitel Papcelu David Dostál.

„Firmy čelí nečekanému problému, který ale bude negativně doléhat na celé hospodářství. Mají zakázky, ale nemají zaměstnance, kteří by na nich pracovali.“ prohlásil prezident

„Problém tkví v tom, že kvalifikace lidí na úřadech práce neodpovídá požadavkům trhu, firmy proto volí krizové řešení a zaměstnávají kvalifikované cizince alespoň s výučním listem. Odbory vystupují proti zaměstnávání cizinců, jelikož to podle nich brzdí růst mezd.“ řekl prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Firmám se čím dál více vyplácí investovat do robotizace a obecně zvyšování produktivity. Ne všechny profese jsou ale nahraditelné mechanicky. Česko nejvíce postrádá řemeslníky, skladníky a řidiče. Budou v budoucnu i takové profese nahrazeny?

 

Komentáře

Komentáře