Malá kuchyně = vaše životní výzva

Úložného prostoru není nikdy dost.  A v kuchyni se to projevuje dvojnásobně. Čím menší kuchyňský kout, tím obtížnější je vykouzlit velkorysý interiér. Chyby se přihodí snadno a jejich odstranění je pak o to náročnější. Jak tedy vše potřebné vtěsnat do několika metrů čtverečních?

Propojení místností                                                                

Častým modelem při rekonstrukci panelákových bytů je vybourání jádra a zrušení příčky mezi kuchyní a jídelnou. Pokud jsou obě zóny realizované ve stejném stylu, barvách nebo příbuzných materiálech, kompaktnost interiéru je zaručena.

Barevné řešení

Bílá barva, pastelové tóny, hladké povrchy a světlé odstíny dřeva jsou to pravé ořechové. Kuchyň se opticky zvětší, projasní se a bude působit vzdušně. Interiér oživíte barevnými doplňky, dekoracemi, tapetou nebo barevnou stěnou.

Zdroj: Kuchyňská linka Mellisa, 2 999 Kč, https://favi.cz/produkty/p/kuchynska-linka-melissa-180-240cm?v=6125917

Přemýšlejte prakticky a seznamte se s multifunkčními spotřebiči. Místo dvou trub si pořiďte jednu, která má navíc funkci páry nebo mikrovlnky. Vestavěním T-čkového odsavače do horní skříně ušetříte nespočet místa. Můžete kolem něj naskládat například kořenky nebo menší kuchyňské nádobí. Pokud bydlíte sami, postačí vám sporák o dvou plotnách, namísto čtyř.

Víc podlahových krytin v malé místnosti navodí mírně rozbitý dojem a prostor opticky zmenší. Oklamte oči a použijte v interiéru krytiny v podobě dlouhých linií, či už lamina, dlažby nebo jiného materiálu. Budete se divit, jak váš byt „naroste“!

Výsuvné systémy a kvalitní vnitřní vybavení je alfou omegou malé kuchyně. Přesně tím totiž zvýšíte její hodnotu a funkčnost. Potraviny skladujte v přehledných skleněných dózách a zásuvky vybavte rozdělovači. Pomůcky na vaření je možné také zavěsit na různé drátěné programy přichycené k zástěně. Nebojte se vyplnit místnost nábytkem až po strop. Malé spotřebiče uložte do otevřeného regálu. Posuvná dvířka a výklopy jsou také vhodnou volbou, jelikož zasahují minimálně do prostoru kolem linky. Nejdůležitější částí kuchyňské sestavy je jednoznačně pracovní deska. V kuchyních na zakázku lze vytvořit nenápadnou niku v nábytku, ze které v případě potřeby vytáhneme třeba i půl metru pracovní plochy na víc.

V případě boje s nedostatkem místa se musíte rozloučit s velkým jídelním posezením. Praktickým příkladem je rohové řešení, nebo rohová lavice. Případně doplněna o úložný prostor. V menší domácnosti bohatě postačí barový pult, který je zároveň i pracovní deskou.

Každá kuchyň, i ta malá, by měla disponovat základními zónami. Jejich logické uspořádání ji totiž zvětšuje. Pokud nechcete pracovat takzvaně „přes ruku“, pracovní plochu umístěte mezi varné a mycí centrum. Lednici s mrazničkou a potravinovou skříní plánujte co nejblíže vchodovým dveřím. Vyhněte se instalaci varné desky do rohu. Zvýšený rohový kubus nevypadá hezky a připravíte se kvůli němu o místo.

Kuchyňské linky do malých bytů můžete přehledně hledat na FAVI.cz – největším vyhledávači nábytku zde: https://favi.cz/produkty/kategorie/kuchynske-linky/do-200-cm.

 

Vše, co potřebujete k zařízení vaší mini kuchyně, naleznete na největším vyhledávači Favi.cz. Inspirujte se.

Komentáře

Komentáře