Pro a proti – bydlení na venkově nebo na vesnici?

Při hledání bydlení si mnozí z nás pokládajícelou řadu otázek. Mezi jednu z nejzásadnějších dozajista patří ta, zda je lepší žít v bytě v centru města nebo ve vlastním domečku někde na periferii či na venkově. Oboje má samozřejmě své klady a zápory. Podívejme se na ně.

V hlavní roli peníze

Ze všeho nejdříve samozřejmě vytane na mysl otázka finanční. Koupit si byt v samotném centru přijde hodně draho. Navíc získáte menší prostor, o zahradě si můžete nechat tak akorát zdát. Na druhou stranu ale ušetříte spoustu času. Všechno máte hezky po ruce, dovézt vaše děti do školy a školky vám zabere sotva pár minut, dobrou dopravní dostupnost pak oceníte při dojíždění do práce, ale i tehdy, když se chystáte za kulturou nebo za sportem. Přestože ceny bytů jsou ve městě vyšší, obzvlášť za ty v centru si značně připlatíte, můžete na nich jenom vydělat. Jejich hodnota totiž v čase neklesá, takže až se rozhodnete za nějakou dobu byt prodat, rozhodně neproděláte.

Nabídka a dostupnost služeb

S životem na vesnici a ve městě je spjata celá řada mýtů. Nejvíce jich koluje v souvislosti s dostupností služeb. Přitom rozdíly už dávno nejsou takové, jako kdysi. Města sice lákají na větší možnosti zábavy i sportovního vyžití, ale i obyvatelé vesnice mají celou řadu příležitostí, jak trávit svůj volný čas. Už dávno také neplatí, že by neměli kde nakoupit. Díky rozšiřující se síti hypermarketů se do nich většina dostane do patnácti minut.

Aktuální trendy

Makléři realitních společností se shodují, že v posledních letech přetrvává trend stěhování zpátky do měst. Velký boom, který byl spjat se satelitními městečky, pomalu upadá. Lidé zjišťují, že jim každodenní dojíždění nevyhovuje a volí raději pohodlí. Patrné je to hlavně u rodin s dětmi, ty totiž musí rodiče vozit do školek, do škol i na nejrůznější kroužky. V autě tak stráví podstatné množství času, spoléhat se na autobusové a vlakové spoje jednoduše nejde, protože nejezdí příliš často. Všechny tyto faktory proto nezapomeňte při hledání nového bydlení zohlednit, ať se nemusíte za chvíli stěhovat znovu!

Komentáře

Komentáře