Dosažitelnější Nová zelená úsporám

Plánujete rekonstrukci starého domu, modernizaci jeho vytápění či instalaci solárního systému pro ohřev vody? Využijte dotačního programu Nová zelená úsporám, který se dočkal několika zásadních změn.

Hlavní novinkou je vyplacení dotace i pro ty, již si patřičné úpravy provedou svépomocí, ať už se jedná o zateplení domu, či výměnu oken a dveří. Není tedy třeba obracet se jen na specializované firmy, jste-li zručným kutilem, můžete se do úprav pustit sami. A žádosti můžete podávat elektronicky!

Úspora energií

Hlavním cílem nabízených dotací je úspora energií. Té je možné dosáhnout několika způsoby. Základem bývá výměna oken, zateplení fasády, střechy, podlahy a náležitá modernizace vytápění. Na nich by vaše rekonstrukce měla být postavena. Úsporu vám ale nabízí i fotovoltaická elektrárna nebo zelená střecha. Způsobů, jak ušetřit na energiích, je zkrátka celá řada. Buďme ale konkrétní.

Modernizace vytápění

Na dotaci dosáhnete, pokud se rozhodnete vyměnit kamna na tuhá paliva za modernější zdroj vytápění, ať již za plynový kotel, kotel na biomasu či tepelné čerpadlo. Jedinou podmínkou v podstatě je, aby vám tento zdroj sloužil jako hlavní zdroj tepla v objektu.

Solární systémy pro ohřev vody, nebo fotovoltaické elektrárna?

Dotací můžete využít i na solární systém pro ohřev vody, nebo přímo na samotnou fotovoltaickou elektrárnu, která vám otevírá cestu k energetické soběstačnosti, jež se obzvláště se vzrůstajícími cenami za energie opět dostává na pořad dne.

Pro koho jsou dotace určeny?

Dotace v rámci programu Nová zelená úsporám jsou primárně určeny pro majitele rodinných domů a jejich výše záleží jak na účinnosti provedených opatření, tak na celkové výši investice. V podstatě se dá říci, že čím více se do své nemovitosti rozhodnete investovat, tím vyšší dotaci dostanete.

Výstavba pasivních a nízkoenergetických domů

Dotace jsou také příznivě nakloněny výstavbě rodinných domů v pasivním nebo nízkoenergetickém standardu obecně. Ušetřit tak můžete na celé stavbě, a to už se pohybujeme ve velmi vysokých částkách.

Na kolik máte nárok?

Majitelé rodinných domů mohou získat až 5 milionů korun či 50 % uznaných nákladů a majitelům bytových domů se částka zvyšuje na 10 milionů Kč a 20 % uznaných nákladů. Připraveny jsou také bonusy pro případ, že současně využijete také Kotlíkových dotací. To už jsou poměrně vysoké částky, s nimiž se investice do zkvalitnění vlastního bydlení jednoznačně vyplatí.

Zajímá vás, jak ušetřit za energie? Potřebujete poradit se zateplením domudotacemi nebo třeba s volbou vhodného vytápění? Na webu E.ON Rádce najdete mnoho praktických tipů a triků pro úspory elektřiny a plynu v domácnosti a můžete si zde snadno  domluvit osobní, telefonickou či emailovou konzultaci s energetickým poradcem.

Komentáře

Komentáře