Chcete požádat hypotéku, ale nemáte potřebných 20 %?

V posledních několika letech se podmínky pro získání hypotéky výrazně zpřísnily. Banky už neposkytují 100% hypotéky, což znamená, že musíte mít alespoň 20 % z ceny nemovitosti našetřeno. Bankovní domy už neakceptují ani financování zbylých 20 % úvěrem ze stavebního spoření. Kde tedy finance sehnat, pokud nemáte našetřené vlastní?

Jestliže tedy nemáte vlastní finanční prostředky, zřejmě je začnete shánět po rodině, nebo se obrátíte na nebankovní sektor, kde si však poskytovatelé účtují nemalé úrokové sazby. Půjčka od nebankovní firmy však není ideálním řešením. Banky v takové situaci radí, aby zájemci o hypotéku zastavili jinou, hodnotnější nemovitost, nebo k financované nemovitosti zastavili ještě druhou nemovitost, například vlastní byt, dům rodičů, pozemek a podobně.

Zastavte jinou nemovitost

Bohužel, hypotéka není jednoduchá záležitost. Pokud nemovitost stojí 3 000 000 korun, banka požaduje, abyste měli 600 000 korun z vlastních zdrojů. Ovšem pro mnohé domácnosti je nereálné sehnat tak velký obnos peněz, a proto banky doporučují ještě jedno řešení, a tím je zastavit druhou nemovitost, kterou máte ve vlastnictví vy, nebo vaši rodiče.

Jak na výpočet hypotéky?

Ještě byste si měli vypočítat, zda vůbec budete schopni hypotéku splácet. Pro udělání si takové představy existuje naštěstí nástroj pro výpočet hypotéky, kam zadáte výši úvěru, dobu splácení a platnost úrokové sazby, a potom se vám ukáže měsíční splátka, úroková sazba a podobně. Získáte tak alespoň částečně představu o tom, na kolik vás hypotéka měsíčně vyjde, zda vás příliš nezatíží.

Doporučujeme obrátit se na finančního poradce, protože on vám dokáže navrhnout optimální řešení. Finanční poradce má v dané oblasti bohaté zkušenosti a občas umí i kouzlit (řečeno s trochou nadsázky).

Komentáře

Komentáře