ČNB zavádí nová doporučení k poskytování hypotečních úvěrů

S ohledem na stále nízké úrokové sazby, relativně snadný přístup k hypotečním úvěrům a pokračující růst cen nemovitostí v rámci celé České republiky přichází ČNB s novým „doporučením“, které dostupnost hypotečních úvěrů do jisté míry omezí. Po omezení z roku 2016, které se týkalo výše LTV (pozn.: poměru půjčených prostředků k hodnotě zástavy) na max. výši 90 %, přichází ČNB s regulací ukazatelů DTI a DSTI. Co to bude znamenat v praxi?

S účinností od 1. 10. 2018 bude ukazatel DTI (pozn.: poměr celkového zadlužení proti celkovému ročnímu čistému příjmu) omezen maximální hodnotou 9. To bude v praxi znamenat následující:

Bude-li váš čistý měsíční příjem 20.000 Kč, celková výše poskytnutých úvěrů ze strany banky nebude moct překročit hodnotu 2.160.000 Kč. V případě příjmu ve výši 30.000 Kč měsíčně se jedná o hodnotu 3.240.000 Kč

To však za předpokladu, že hodnota LTV bude maximálně 80 %. Budete-li z vlastních zdrojů financovat méně než 20 % hodnoty zástavy, výše DTI nepřekročí hodnotu 8. V našich dvou příkladech tedy částky 1.920.000 Kč a 2.880.000 Kč.

Druhý ukazatel DSTI (pozn.: poměr mezi měsíční splátkou úvěrů proti celkovému čistému měsíčnímu příjmu) bude omezen hodnotu 45 %. Budeme-li si modelovat opět konkrétní příklad, znamenalo by to při čistém měsíčním příjmu 20.000 Kč, že součet všech měsíčních splátek úvěrů nepřesáhne 9.000 Kč.

S ohledem na skutečnosti zmíněné již v úvodu tohoto článku nezbývá než s tímto krokem souhlasit. Reakce veřejnosti mohou být z pragmatických důvodů odlišné, avšak učinit další krok ke snížení rizika vzniku hypoteční bubliny nebo dokonce snad hypoteční krize, kterou známe z USA z let kolem roku 2008, se zdá moudré. Na trhu nemovitostí lze s touto regulací očekávat navíc snížení růstu cen a v případě Prahy a vybraných krajských měst (Brno, Olomouc, Hradec Králové, Plzeň) možná i stagnaci, tedy zastavení růstu. V případě Prahy je ale faktorů ovlivňujících rychlý růst cen více (např. airbnb, omezená výstavba nových bytů, zvyšující se počet obyvatel), tak se nechme vývojem překvapit. Ve střednědobém horizontu lze také očekávat obnovení trendu nájemního bydlení, které by mělo být přípravou pro vytvoření podmínek každého budoucího vlastníka nemovitosti, aby s ukvapenou koupí nemovitosti nepřišly rychle i finanční potíže.

Celé znění Úředního sdělení ČNB zde.

Odkaz zdroj: www.justo.cz/aktuality/72

Michal Zuna, JUSTO Česká republika

Komentáře

Komentáře